Одбор за заштиту права Срба у Федерацији БиХ упутио је данас отворено писмо амбасадорима земаља и сведока потписница Дејтонског споразума, у којем постављају питање да ли Анекс 7, под називом Споразум о избеглицама и расељеним лицима, још важи или не.

Писмо је упућено амбасадама Европске уније, Француске, Немачке, Руске Федерације, Велике Британије и Северне Ирске и САД, због намере владе унско-санског кантона да у, како се наводи, повратничко подручје, српско село Медено Поље смести мигранте из афроазијских земаља.

Како се наводи, Одбор нема ништа против миграната, али ако се сместе у Медено Поље треба заборавити Анекс 7, јер ће у супротном и Срби и Бошњаци који су се вратили напустити Босански Петровац.

Додаје се да је покушај да се мигранти сместе у Медено Поље директно кршење Дејтонског споразума, односно Анекса 7, јер ако тај Анекс не постоји у Меденом Пољу и Босанском Петровцу, не постоји ни у Сарајеву, Тузли, Мостару и другим деловима БиХ.

Према Анексу 7 све стране су обавезне да ће предузети све неопходне кораке за спречавање активности које би ометале или спречавале повратак и останак избеглих лица и да ће се створити политички, економски и друштвени услови који доприносе добровољном повратку и хармоничној реинтеграцији избеглица.