СКОПЉЕ

ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

ШЕФИЦА Специјалног јавног тужилаштва Северне Македоније у оставци, Катица Јанева, по наредби државне тужитељке Јавног тужилаштва за борбу против организованог криминала и корупције Вилме Рускоске, ухапшена је у среду у Скопљу под сумњом злоупотребе службене дужности и овлашћења у случају предмета „Рекет“.

Прочитајте још: АФЕРА "РЕКЕТ": Шефица Специјалног тужилаштва Јанева позвана у тужилаштво

Рускоска је потврдила да је засада истрага у случају „Рекет“ проширена само на Катицу Јаневу и за њу је затражена мера притвора.

– Ради се о кривично правно догађају који не треба да се политизира. Нема ни једне индиције да су незаконски прибављена средства завршила код домаћих или страних политичара – изјавио је новинарима у Скопљу државни јавни тужилац Љубомир Јовевски. Он је потврдио да је Јанева стекла имовинску корист у намештају вредном 298.000 денара (евро вреди 61,50 денара).

На додатно новинарско питање – где је изнуђени новац од предузетника Јордана Камчева, Јовевски је кратко рекао да је „то сензуално питање и више детаља у овом тренутку не могу да додам“.


Прочитајте још: "РЕКЕТ" У СЕНЦИ "ГЕЈ ОДБРАНЕ": Огласио се Заев поводом спекулација о паду Владе, а онда је упутио и извињење

После хапшења, Јанева је приведена у Кривични суд у Скопљу где треба да изнесе исказ и пред судијом претходног поступка. Истражни органи Тужилаштва за организовани криминал претресли су канцеларију Јаневе у Специјалном јавном тужилаштву, аутомобил и просторије у њеној кући.

Истрага остаје усредсређена на откривање „пута изнуђеног новца“, конкретно где је завршио пакет од 1,5 милиона евра које су, сада ухапшени уцењивачи Бојан Јовановски Боки 13, и Зоран Милевски Кичевац, преузели од Јордана Камчева, (од укупно затражених осам милиона евра), да би га код Јаневе заштитили у случају „Империја“ које води Специјално јавно тужилаштво.

Познато је да се Јанева, у непромењеним околностима, сложила са укидањем мере затворског притвора за Камчева – кућним притвором. Касније и враћањем одузетог пасоша... Прихватила је и да се осумњиченом Камчеву обезбеди статус заштићеног сведока, и случај „Империја“ да се затвори договором, који искључује затворску казну, са предвиђеном само незнатном надокнадом – држави...

Случај „Рекет“ је разбуктан када је 8. августа италијански десничарски лист „Ла Верита“ објавио видео-снимак из фебруара ове године, са примопредаје дела изнуђеног новца у кући Камчева. На аудио снимку се између осталих спомиње и чује глас Јаневе.

Она је у изјавама тврдила да је разговарала са разним лицима, наводно, у покушају да издејствује боље позиције позиције у кривичним предметима. Често се то догађало да „иде“ и преко од ње назначених посредника. У том периоду је водила разговор и са Камчевом да постане сведок сарадник у новој предистрази...