СКОПЉЕ - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

У ДРЖАВНОМ јавном тужилаштву Републике Северне Македоније (РСМ) интензивирана је истрага о великој криминалној афери „Рекет“, која потреса темеље државних институција. Саслушани су тужилац и запослени у Специјалном јавном тужилаштву (СЈТ) шефице Катице Јаневе, чији се глас чује у објављеним видео и аудио снимцима проваљеног доказног материјала о исплати милион евра предузетника Јордана Камчева двојици сада притворених уцењивача Бојану Јовановском Бокију 13 и Зорану Милевском Кичевцу, за помоћ у избављивању од робије у случају „Империја“.

До сада су у оквиру истраге у предмету „Рекет“ као сведоци саслушани заменица шефа СЈТ Елизабета Јосифовска, надлежна тужитељка у случају „Имерија“ Лиле Стефанова и шефица кабинета - Јаневе. Очекује се да ће у четвртак бити саслушан и специјални тужилац Бурим Рустеми, а потом и - Јанева.

Паралелно са истрагом међутим, паузу о обелодањивању „позајмљених“ материјала из доказног поступка снимака десничарског италијанског листа „Ла верита““, медији користе за умножавање проширених спекулација и „открића“ о токовима изнуђеног новца. У једној од тих верзија, наводи се да су „паре од рекета“, и изван „пакета“ уцењеног Камчева, „делом изнете из Македоније“, могуће је и у Србији.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ПРОЦУРИО ДОКАЗНИ МАТЕРИЈАЛ: ЗАЕВ УМЕШАН У СКАНДАЛ? Ријалити звезда Боки 13 у скупоценој торби носио милион евра од рекета

Позивањем на „службено непотврђена сазнања“ од извора у „српским органима који се баве организованим криминалом, посебно финансијским“, на скопском порталу "Вечер" објављено је да је рекет Јовановском - Бокију 13, „исплаћиван и у Србији“. У читав поступак, како се наводи, укључен је и Зоран Башановић из Београда, саветник премијера Владе РСМ Зорана Заева...

У тим „сазнањима“ је наведено и име још једног од уцењених, који се није пријавио, бившег директора Т-мобиле, македонског Телекома, Жарка Луковског, такође под истрагом СЈТ. Он је наводно, Јовановском платио 400.000 евра за повлашћени статус, ургенцијом код Јаневе у истрази. „Новац је исплаћен у Србији, у две исплате, 100.000 плус 300.000 евра. "У процесу је учествовао и српски бизнисмен, саветник премијера Заева, Зоран Башановић", наведено је на поменутом скопском порталу.

Додаје се да је, „према сазнањима српских органа, Боки 13 део новца од рекета усмерио у инвестиције у хотел у Макарској, у Хрватској, заједно са партнером и пријатељем Марком Грубничем, званим Модни мачак“. Исти извор наводи да је, од изнуђеног новца, наводно „купљен стан – велики апартман на Халкидикију за шефицу СЈТ Катицу Јаневу“.

Башановић и Грубнич како се прецизира, учествовали су у незаконском прибављању средстава за формирање и финансирање, сада крахиране 1ТВ Јовановског, „о чему постоја докази и трагови и у нашим банкама“.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - "РЕКЕТ" У СЕНЦИ "ГЕЈ ОДБРАНЕ": Огласио се Заев поводом спекулација о паду Владе, а онда је упутио и извињење

С друге стране пак, у делу скопских медија, држећи се досада опипљивих доказа, примећује се да је конкретно и за Башановића једини „доказ“ било какве „умешаности“ у аферу „Рекет“ чињеница да је његова супруга „лајкнула“ Инстаграм фотографију објавену на профилу ћерке Зорана Заева“...


НОВИ УГОВОРИ СРПСКИМ САВЕТНИЦИМА ЗАЕВА

ПРЕМИЈЕР РСМ Зоран Заев продужио је уговорне ангажмане четврци спољних сарадника из Србије, како је објављено у Скопљу, још за годину дана. У том тиму саветника из Србије за економска питања су бивши естрадни менаџер Зоран Башановић, бивши директор ЕПС-а Александар Обрадовић, док некадашњи шеф Агенције за приватизацију Србије, Љубомир Шубара, Заеву помаже у области финансија, банкарства и инвестиција, а као ИТ-стручњак ангажован је Владимир Цветковић. Према објављеним подацима, месечна надокната за саветнички ангажман Башановића је 1.500 евра, док Обрадовић, Цветковић и Шубара примају по 1.200 евра.