СПЕЦИЈАЛНО тужилаштво проширило је истрагу поводом тероризма у покушају из 2016. године и држављанина Велике Британије и Израела Арона Шавива осумњичило за стварање криминалне групе. Како је новинарима саопштио специјални тужилац Саша Чађеновић, прикупљени докази указују на степен основане сумње да је овај осумњичени од јула 2016. године прихватио чланство у организацији која је планирала насилни улазак у Скупштину. Сумња се да је Шавив, наводно, преко других правних лица, преузимао новац који је намењен за реализацију криминалног плана.

Прочитајте још: За "државни удар" укупно 68 година; Андрија Мандић: Браћа Ђукановићи су наши крвници!

- Постоји основана сумња да је А. Ш. у периоду од јула до октобра 2016. на рачун свог предузећа D.C. Ltd, које је основано на Кипру, прихватио новац у износу од 1.565.000 евра. Тај новац уплаћен је од стране предузећа "С" из Чешке, чији извршни директор и заступник су држављани Русије. Крајем 2015. године, у означеном предузећу као један од сувласника регистрован је и окривљени Ј. А. - казао је Чађеновић.

Прочитајте још: Неправда оштетила Бранкино здравље

Додаје да је новац упућен од стране - засад неидентификованих - припадника организације и прослеђен члановима групе.

- Постоји основана сумња да је осумњичени А. Ш. у периоду од јула до октобра 2016. године на име консултантских трошкова са предузећа на Кипру пренео 100.000 евра на своју другу фирму "С Стратеџи енд Си", те да је на име дивиденде на свој рачун у Израелу пребацио нешто више од 400.000 евра. Такође, постоји основана сумња да је с рачуна предузећа D.C. Ltd вршио и друга плаћања и то од 3.10. 2016.године према предузећу P.C. group чији је оснивач окривљени Јозеф Асад, док је у периоду од августа до новембра 2016. године за потребе израде реклама, испитивање тржишта, прављења видео-спотова и рекламирања на "Фејсбуку", платио износе од 46.000 евра предузећу "А" ДОО из Подгорице, а "Фејсбуку" у истом том периоду преко 155.000 евра - казао је тужилац Чађеновић.

Додаје да постоји основана сумња да је осумњичени Шавив на територији Црне Горе вршио и одређена готовинска плаћања у износу од 22.000 евра.

- До сада прикупљени докази указују да је осумњичени у периоду његовог ангажовања у политичкој кампањи за парламентарне изборе у Црној Гори од јула до краја октобра 2016. године од новца пренетог са фирме чији заступници су држављани Русије, платио укупно више од 1.150.000 евра - казао је тужилац Чађеновић.