На дан када се обележава 15 година од убиства главног и одговорног уредника дневне новине ''Дан'' Душка Јовановића, нажалост, морамо да поновимо констатацију да држава Црна Гора није урадила готово ништа да то убиство расветли и да је показала да је потпуно недорасла да се носи са овим случајем.

Ово је у понедељак саопштио Синдикат медија Црне Горе (СМЦГ) и подсетио да је тачно пре годину случај убиства Јовановића, посредством Међународне (ИФЈ) и Европске федерације новинара (ЕФЈ), поставио на Платформу Савета Европе за безбедност и заштиту новинара (ЦоЕ Медиа Фреедом) која прикупља податке о нападима, претњама и тешкоћама са којима се суочавају новинари из 47 земаља широм Европе.

- Обавеза државе је била да Савет Европе извести о резултатима истраге и статусу тог случаја што је урађено тек пре два месеца. Стална мисија Црне Горе при Савету Европе је у предмету ''Некажњивост у случају убиства Душка Јовановића'', навела да су током 2018. године Више државно тужилаштво и Специјално државно тужилаштво водили два предмета на основу извјштаја приватног детектива али нису навели резултате тих истрага. Подсећамо да су ти извештаји одбачени, те да се може закључити да ни током протекле године држава није успела да се примакне налогодавцима и извршиоцима овог злочина. Синдикат медија Црне Горе, поново, тражи од свих надлежних да наставе са истрагом и да не остају неми на покушаје осталих тела, пре свега Комисије за истраге случајева напада на новинаре коју је Влада формирала, да дају допринос како би се из новог угла сагледао случај убиства Душка Јовановића.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - У писму је кључ убиства Душка Јовановића

Комисија је пре више од седам месеци упутила допис Влади у којем је предложила да се у циљу решавања случаја убиства Душка Јовановића ангажује страни експерт из Европе или Сједињених Америчких Држава, али одговор од Владе још није стигао, кажу из Синдиката медија Црне Горе, док Албин Ћеман потпредседник Демократске Црне Горе сматра да толико дуг период чекања на задовољење правде и откривање истине, представља тешко бреме црногорског друштва у којем урушени правосудни систем није далеко одмакао у истрази о овом ужасном злочину.

- Очигледно да није постојала и не постоји политичка воља да се коначно расветли злочин над човеком који је имао храбрости да обелодани све негативне појаве и процесе у нашем друштву, и који је критику режима платио својим животом. Не може постојати слободне речи и слободних медија док налогодавци и убице новинара и после толико година пролазе некажњено. У фашистичком амбијенту је, а не у демократском друштву, новинарство ризична професија, у којем се за критику, слободну мисао и реч плаћа најскупља цена. Стога, истрага о зверском убиству главног и одговорног уредника листа „Дан“ мора бити приоритет надлежних државних органа, како би слобода медија, као предуслов демократије, коначно заживела у црногорском друштву. Живимо за то, кад ће нам сванути дан у ком ће се за критику уместо метка добити испружена рука подршке, сарадње и разумевања, каже Ћеман.УБИСТВО

ДУШКО Јовановић убијен је 27. маја 2004. године испред редакције свог листа у Подгорици. Након 15 година једино је Подгоричанин Дамир Мандић осуђен као саизвршилац убиства и то на 19 година затвора.