КРСТИОНИЦА "Суза Његошева" у манастирском комплексу Светог архангела Михаила на Михољској превлаци код Тивта није у уторак срушена иако су машине уз логистику полиције биле спремне за акцију по одлуци Министарства туризма и одрживог развоја. Одолео је овај објекат који је телима, у рану зору, штитило око двеста верника са свештеником Миајлом Бацковићем. Извршитељи су покушали око четири часа ујутру да дођу до црквице крстионице са мора, пловилима пловне јединице МУП, док су их са копна чекали припадници Интервентне јединице МУП са опремом за разбијање демонстрација.

Прочитајте још: Црногорска власт руши још једну Његошеву цркву

- Било је застрашујуће јер смо стрепели да ће се десити најгоре. Све што нам је рекао прота Миајло то се и десило. Телима смо бранили Крстионицу, а полицајци који су покушали да се искрцају нису успели јер су им брана била наша тела - прича за "Новости" један од бранилаца Крстионице Миљан Ћеранић из села Дубровско код Шавника. - Храбрили смо једни друге, јер смо били опкољени, а морал су нам подизали свештеници Бацковић и Борис Радовић. Када су видели колико се народа окупило, они су се повукли.

ЗАВЕШТАЊЕ ЗА ПОНОС КРСТИОНИЦА се налази у самом мору. Из Митрополије подсећају да је Крстионица копија оне из времена цара Константина из 4. и 5. века, да је посвећена Петру Другом Петровићу Његошу, Светом Ловћенском Тајновицу коме је Екатерина Властелиновић поклонила црквено имање Михољске превлаке, коју је претходно откупила са Црквом Свете Тројице и конаком које је подигла.

Полицајци су позвали свештенство и вернике да се разиђу "јер је то територија Црне Горе", што су ови одбили. Након тога свештеник Бацковић је пошао на информативни разговор у полицију, где су са њим разговарали челници Центра безбедности Херцег Нови и АНБ (Агенција за националну безбедност) за Боку Которску покушавајући да га убеде да одустану од наума одбране црквице крстионице. Прота Миајло је то одбио и вратио се међу своје вернике. Полицајце је угостило свештенство које их је окрепило чајевима, соковима и сендвичима.

- Пођите кућама људи. Загрлите своју децу како бисте били поносни на своје очеве који нису направили безумље и послушали наређење да руше светињу - казао је свештеник Бацковић.

После три сата полиција је напустила простор на Михољској превлаци. Међутим, око 9.45 на капији манастира појавио се грађевински инспектор Драган Зејак, који је потписао решење о рушењу објекта, али му није било дозвољено да уђе у порту.

- Рушење нећемо дозволити - казао је кратко прота Миајло.

- Не дозвољавате да спроведемо одлуку - питао је Зејак.

- Не преко нашег, ово је наша земља овде. Храм се неће рушити. Ја сам свуда говорио и опет ћу поновити да сам имао коректну сарадњу са тобом, да смо покушали да дођемо до компромиса, али без успеха - додао је Бацковић. - Срамота је што су синоћ полицајци упали, а овај десант на Крстионицу је недопустив! Наравно, ти с тим немаш везе, али било је срамно, уплашили су људе, децу. Упали су без најаве и без икаквог папира. Поднећемо кривичну пријаву против њих.

Нешто пре девет часова у манастирској порти појавио се епископ диоклијски Методије кога су верници поздравили речима: "Добро дошао, владико, у Боку Которску". Први пут под сводовима црквице крстионице служена је света литургија преосвећених дарова, а епископ Методије освештао је њене темеље и пожелео да се светлост Христова шири даље.

Полиција била на Превлаци од раних јутарњих сати

- И да се крљушт са очију оних који не знају шта да раде скине. Ово није место раздвајања него мирења и праштања. Црква није војна база да заузима земаљске просторе - казао је владика Методије.

Прота Миајло Бацковић рекао је да се Његошданас радује.

- Сачували смо његову светињу и зато хвала свима који су одбранили православни дух Бокеља. Хвала и браћи римокатолицима који су били уз нас. Међутим, нема опуштања. Организоваћемо свакодневна дежурства све док се овај проблем не реши - поручио је прота Миајло.Верницима се кратко обратио и прота Момчило Кривокапић:

- Замислите, један Никшићанин је на тендеру добио посао да сруши цркву! Њу нико не може да сруши. Знамо добро како су рушитељи храмова пролазили у животу - упозорио је отац Момчило.

Река људи сливала се из свих крајеве Боке ка светињи, која их је сабрала и ујединила. На месту које је натопљено крвљу 72 света мученика и даље ће владати мобилно стање. Већ се добровољно јавило свештенству око 40 одважних. Ипак, ресорни министар Павле Радуловић поручио је да ће "спорни објекат" бити срушен:

- Како смо срушили објекте у Бару, Улцињу, тако ћемо и овај апсолутно једнако.

- Истрајте и не бојте се - поручио је митрополит црногорско-приморски Амфилохије, а пренео епископ диоклијски Методије.

Око 200 верника чувало је у уторак светињу Фото В. Кадић