У БАРУ не јењавају протести грађана због сече чемпреса и градње вртића у дворишту Гимназије. У недељу у подне испред спорне локације окупило се око 1.000 грађана којима се први обратио професор Стефан Ђукић истичући да просторно планирање јесте политика и подсетио на захтеве окупљених.

Прочитајте још: Протест у Бару због локације вртића (ФОТО)

- Заустављање радова код гимназијског парка и налажење алтернативне локације за вртић су одговорност оних који су девастирали парк и почупали 94 вишедеценијска чемпреса. Дрвеће јесте пало, али ми се морамо даље борити - казао је Ђукић. - Ови протести су ту да би се град вратио ономе коме припада, да би се вратила држава онима којима припада. Град је наш, а не градоначелников. Он је ту да испуњава наше жеље и за то је плаћен. Држава и образовање су наши, а не председника Владе и министра образовања. Они су ту да спроведу у дело оно што ми тражимо и што нама треба. Ако то не могу да ураде, онда има само једно решење. Оставка.

Ђукић је закључио да је “дозвола за грађење код гимназијског парка незаконита”.

Прочитајте још: РАДНИЦИ, ГРАЂАНИ И ПОЛИЦИЈА НА ГРАДИЛИШТУ: Посечено 30-ак чемпреса на локацији будућег вртића (ВИДЕО)

Након протестне шетње градом, окупљенима испред Општине се обратила Риалда Кургаш, која је подсетила да ГУП-ом, иначе планом вишег реда, није био предвиђен вртић у дворишту Гимназије. Кургашова се осврнула на одлуку одборника у Скупштини општине у којој се расправљало о иницијативи грађана да се пронађе друга локација за вртић, коју одборници нису прихватили.

- У ком универзуму седам гласова “за” и 13 уздржаних превладава над 14 “против” - питала је Кургашова.

Посетимо, 17. јануара у дворишту барске Гимназије посечена су 94 столетна чемпреса, након чега је уследила реакција незадовољних грађана који и даље на протестима негодују због те одлуке. Чемпреси су посечени да би се на тој локацији градио вртић.

Протести грађана се настављају.

ПОДРШКА

ОКУПЉЕНИМА је стигла и подршка од групе “Одупри се 97.000”, која је организовала протесте у Подгорици 2. фебруара због афере “Коверта”, као и бројних кривичних дела о којима јавност добија писане доказе, аудио и видео-снимке, и то из извора врло блиских врху власти.