ЗАГРЕБ - У последња три дана у Пазину у Истри пало је 142,4 милиметара кише, што је довело до тога да су притоке Пазинчице нагло набујале, укључујући притоку Дразеј који пролази код одлагалишта грађевинског материјала Лакота, где прети еколошка катастрофа великих размера - упозорава хрватски сајт Индекс.

Наиме, сајт преноси наводе Иницијативе грађанске иницијативе "Наш поток" - да су са последњом бујицом, енормне количине грађевинског отпада, пластике, гума и агротекстила завршиле у Пазинчици и Пазинској јами, преноси хрватски сајт Индекс. Како додаје, на више места вода продире испод насипа, те и даље испира материјал.

Пошто је Пазинчица река понорница, чији се део протеже чак и до Раше, прети еколошка катастрофа великих размера, упозорава хрватски сајт истичући да је просек падавина у фебруару 79,6 милиметара. Индекс наводи, позивајући се на Истрамет, да је проблематика око бујичног притока Дразеј и одлагалишта Лакота већ позната дуже време, а да је све кулминирало отварањем огромне рупе на самом одлагалишту у јуну прошле године.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ХАОС У КОМШИЛУКУ: Делови Хрватске потопљени, киша у БиХ покренула клизишта, на стотине угрожених (ВИДЕО)

Такође, додаје Индекс, велика колицина кише у кратком временском року активирала је бројна клизишта и узроковала одроне, нарочито на северу Истре око језера Бутониге. Како наводи, позивајући се на информације са терена, неколико одрона сручило се на пут из смера Кашћерге према Банковцима, док су између места Банковци и Укотици забележена још три одрона.

Реч је о два мања и једном огромном одрону приликом којег се цела шума срушила на локални пут, додаје Индеџ позивајући се на Истрамет. За санирање великог одрона код насеља Банковци у понедељак у помоћ стижу багери.