Невреме с грмљавином, обилном кишом и јаким ветром захватило је у суботу увече источни део Истре.

Најтежа ситуација била је у Пули и Лабинштину где су ватрогасци морали у неколико наврата да интервенишу због испумпавања воде из пословних простора и станова, преноси загребачки Индеx.

- Људи су били у једном од ресторана када је кренуо југо. Кад су излазили, особље им је рекло да узму столице и на њима пређу двадесетак метара који су их делили од сувог дела улице - испричао је читалац за 24 сата, који је овом медију послао фотографију како људи ходају по столицама како би успели да се крећу улицама Ријеке.

Обилна киша узроковала је изливање најдуже истарске реке Мирне, а због запушења Пазинске јаме дошло је до наглог пораста водостаја и велике поплаве, преноси сајт Истрамет.


Како се види на видео снимцима и фотографијама у потпуности је поплављен мост Светог Јожефа.

У месту Тупљак због обилних падавина дошло је до појаве клизишта које је затворило саобраћај, преноси сајт Истарски.

Због кише, за Истру и Приморје издато је црвено упозорење. Могуће су бујичне поплаве и јако невреме, па ће у случају потребе људи бити евакуисани.


Сарајевски аваз.ба наводи да су обилне падавине и снег који се топи довели до пораста нивоа река широм Босне и Херцеговине.

У насељу Згошћа у општини Какањ истоимена ријека Згошћа прети да однесе мост, а општина Језеро код Јајца потпуно је потопљена и да је због алармантне ситуације начелница Снежана Ружичић сазвала хитан састанак свих представника власти.

БИХ: КЛИЗИШТА, ПОПЛАВЉЕНЕ КУЋЕ, НА СТОТИНЕ УГРОЖЕНИХ

Сајт клиx.ба наводи да ни Сарајево није изузетак мада је ситуација знатно боља него у Средњобосанском кантону. У Сарајеву киша пада од раних јутарњих сати, а југо који данима дува отопио је скоро сав снег, што је узроковало данашње подизање нивоа Босне, Миљацке, Жељезнице и њихових притока.

Због изливања реке Врбас, обустављен је саобраћај на магистралном путу Нови Травник - Бугојно на улазу у Бугојно, а вода је оштетила и мост у близини тог града.

Локални медији пренели су да се урушио помоћни мост на путном правцу Бугојно-Нови Травник, преноси сарајевска Н1 телевизија.

Нагло топљење снега и киша која од синоћ пада, проузроковали су проблеме у неколико зеничких насеља.

У самој Зеници поплављено је неколико десетина кућа, а више од стотину угрожено је због изливања отпадних вода из канала у зеничком насељу Тетово.

Према речима директора Кантоналне управе цивилне заштите Зеничко-добојског кантона Џавида Аличића, излили су се потоци и зачепили одводи.

Како је рекао, водостај реке Босне још није тако висок, тако да нема изливања Босне у насељима кроз која полази.

Због изливања Вукотићког потока одсечени су делови села Вукотићи и Јастребац.

У Средњобосанском кантону је на подручју Горњег Вакуфа забележено клизиште које је уништило две куће, али није било повређених.

ДУБРОВНИК У СМЕЋУ

Јак ветар који је дувао у Дубровнику нанео је више од 25 кубика смећа у дубровачку луку.

На фотографијама и видео снимцима виде се радници градске чистоће како скупљају смеће, пластичне флаше, кесе и гране дрвећа, које је скроз прекрило воду и окружило чамце и бродиће који се налазе у луци.

Према писању сајта дубровникнет, југо је смеће нанео највероватније из суседних држава.