МОСКВА

ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА „НОВОСТИ“

ФЕДЕРАЛНА служба безбедности Русије ухапсила је у Москви, Татарстану и Тјуменској области деветоро терориста из организације Хизб ут Тахрир ал Ислами. Они су врбовали у својим срединама у регионима Русије муслимане, организовали ћелије и припремали операцију свргавања власти и стварање такозваног светског калифата, са циљем урушавања институција светске заједнице.

Међу ухапшенима су и два лидера ове организације.

Код приведених су пронађена средства везе, компјутери и екстремистичка литература и против њих је подигнута оптужница за тероризам.

Прочитајте још:Ухапшен терориста: Он је важан члан ИД и организовао је бомбашке нападе у Немачкој и Русији

Организација Хизб ут Тахрир ел Ислами, што у преводу значи "партија исламског ослобођења", основана је у Палестини 1953. године, а активна је у Сирији, Египту, Јордану, Тунису, Кувајту, Палестини, Турској, као и у земљама западне Европе.

Нешто раније је саопштено да је примећен пораст активности одреда терористичке групе Исламска држава у Авганистану.

Ово није први пут да се Русија сусреће са организованим терористичким групама на свом тлу. Руска полиција је минулог лета, 31 јула 2019, ухапсила у Татарстану двојицу терориста који су припремали диверзију на једном објекту инфраструктуре. И тада су муслимански терористи врбовали грађане у редове своје организације. Код ухапшених терориста је био пронађен експлозив.

Почетком октобра 2019, на саветовању код секретара Савета безбедности РФ Николаја Патрушева са представницима Централног округа Русије, речено је да су терористи припремали акције у Тули, Вороњежу, Тамбову и Владимиру. Полиција је успела да их на време осујети.

Прочитајте још: Живели су паклу затвора и логора у Ираку и Сирији, неки су у њима и рођени, а сада ће уз родбину упознати нормално детињство: У Русију допутовала деца чији су родитељи ратовали на страни Исламске државе (ФОТО)

Тада је Николај Патрушев објаснио да у централни округ Русије долази много нелегалних миграната, и то се одмах одразило на раст броја терориста. У том округу је 2018. ликвидирано 15 канала доласка нелегалне миграције.

Велики проблем руске полиције су мигранти из бивших совјетских република који без виза могу да долазе на рад у руске регионе и које је тешко држати под контролом. Осим тога, после ратовања у Сирији један број муслиманских терориста покушава да се врати у земљу. Таквих је највише са Кавказа и из Централне Азије из бивших совјетских република.

ОРГАНИЗАЦИЈЕ

У ПОСЛЕДЊИХ осам месеци полиција је успела да ухвати широм Русије чак 152 особе за које се оправдано сумња да су били повезани са терористичким организацијама.

МОЗАК ОПЕРАЦИЈА

У ПЕТАКје турски министар унутрашњих послова Сулејман Сојлу рекао је да је недавно у Сирији ухапшени припадник Исламске државе мозак операције напада у Русији и Немачкој. Реч је о Јусуфу Хуби који је руководио нападима ИД у Русији 2018. године, као и на супермаркет у Хамбургу.