ПОШТО је квалитет ваздуха у Делхију достигао категорију "опасно", у понедељак је за аутомобиле уведен систем пар-непар. Циљ је да се смањи број возила на улицама док се град бори са угљен-диоксидом, азот-диоксидом и сумпор-диоксидом, као и опасним честицама ПМ 2.5. за које на мерачима не постоји довољно бројева да се тачно измере.

До 15. новембра, стога, власници аутомобила са таблицама непарних бројева возиће непарним данима, а обрнуто важи за парне таблице. На улице ће моћи само возила јавног превоза, хитних служби, таксија, двоточкаши и електрични аутомобили. Ограничења важе од 8 до 20 часова од понедељка до суботе, док је недеља слободан дан за вожњу.

Прочитајте још: Кошава одувала смог: Београђани коначно дишу ваздух одличног квалитета

Овакав систем, какав се користио и у Сарајеву 2016. године, Делхи је увео и пре пар година, што је осетно смањило застоје у саобраћају, али не и ниво загађења. Но, казна за кршење уредбе је око 56 долара, двоструко више него претходних година, а стотине полицијских тимова и волонтера ангажовано је како би план био спроведен.

Стручњаци кажу да је у ово доба године главни узрок високог нивоа загађења спаљивање стрњике како би се очистила пољопривредна поља. Ситуацију је додатно погоршао ватромет на хиндуистичком фестивалу Дивали пре недељу дана.

Пошто је загађеност ваздуха 2017. године изазвала смрт 1,2 милион људи у Индији, грађанима се саветује да не излазе. Школе, којима је већ подељено пет милиона маски, неће радити до краја недеље, а проглашена је и ванредна ситуација.