Рускиња Марија Бутина која је недавно пуштена из америчког затвора у којем је провела 18 месеци након што је осуђена за шпијунажу, описала је своје заточеништво као "мучење".

Бутина је за америчку телевизију Си-Би-Ес (ЦБС) рекла да је у првој затворској институцији у којој је била заточена у Вашингтону "све врвело од бубашваба", као и да није било "душека и ћебади".

"То је тортура. Није нормално да једно људско биће буде заточено 23, 20, 22 сата само са собом. Да ли заиста мислите да због једног непопуњеног папира заслужујете 18 месеци заточеништва, од тога четири месеца у самици", казала је Бутина.

Она је додала да јој је у свемо помогла вера у Бога, који је, како је рекла, "увек био ту", пренео је Тасс.

Бутина (30) је ухапшена у Вашингтону 15. јула 2018, уочи састанка руског и америчког председника, Владимира Путина и Доналда Трампа у Хелсинкију.

Фото Танјуг/АП

Осуђена је на 18 месеци затвора под оптужбом да је као страни агент имала активности у САД, а да се притом претходно није у америчком министарству правде регистровала као страни агент, у складу са законима у САД који то налажу.

Москва је у више наврата од Вашингтона захтевала њено пуштање на слободу, а након што јој је затворска казна истекла у октобру, она је депортована у Русију.