ПАРИЗ- ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА "НОВОСТИ"


ФРАНЦУСКИ председник Емануел Макрон је позвао Французе на корениту промену у друштву и директно учешће у разоткривању опасности од "исламистичке хидре". Одајући почаст страдалим полицајцима које је пре неколико дана усред париске полицијске префектуре убио њихов колега који је променио веру и радикализовао се, Макрон је упутио поруку Французима да сви, без обзира на веру и уверење, у школи, на послу, богомољама, у комшилуку настоје да примете и пријаве све оне који се удаљавају од републиканских вредности.


- Институције и државне службе не могу саме, цела нација треба да се уједини, мобилише и реагује у борби против тог подземног исламизма који заводи децу Француске - истакао је француски председник, обећавши беспоштедну борбу против исламског тероризма.


Макрон је истакао да то ни у ком случају није борба против једне религије, већ против скретања које води ка тероризму.


ПРОЧИТАЈТЕ И: POSLE MASAKRA U SEDIŠTU POLICIJE: Napadač imao podatke kolega, strahuje se da ih je podelio


По јакој киши, у дворишту полицијске перфектуре, француски председник је истакао да се ради о једној од најболнијих драма у историји париске префектуре и одао признање свим полицајцима и служби безбедностни која је у последњих шест година, од како траје терористичка опасност, разоткрила и осујетила 59 атентата.


AP photo


ЛЕГИЈА ЧАСТИ


ЧЕТВОРО страдалих, сви старости од 38 до 50 година, које је за седам минута ножем убио Микаел Арпон, одликовани су данас постхумно Легијом части. Ускоро би исти орден требало да добије и млади двадесет четворогодишњи полицајац, са свега шест дана службе, који је убио терористу.