Исламска држава преузела је данас одговорност за бомбашки напад у близини ирачког града Карбала, у ком је 12 људи погинуло.

У јучерашњој експлозији бомбе подметнуте у аутобус повређено је пет особа, а АП напомиње да је то био један од највећих напада против цивила од како је Исламска држава поражена у Ираку 2017.

Прочитајте још: НОВИ МАСАКР У АВГАНИСТАНУ: Војска бомбардовала сељаке на пољу

Ипак, "спавачи" те терористичке организације и даље изводе спорадичне нападе широм земље.

После овог напада ирачке снаге су појачале присуство и безбедносне мере око Карбале, светог града шиитских муслимана.

Ирачки премијер Адел Абдул-Махди је рекао да је ухапшен мушкарац који је оставио бомбу у аутобусу, али није изнео детаље.

Председник Скупштине Мохамад ел Халбуси је изразио незадовољство због "поновљених неуспеха обавештајних агенција" да спрече овакве нападе.

На путевима који воде ка Карбали данас су мере безбедности појачане, постављени су контролни пунктови, и возила се претресају.

АП наводи да је изгорели минибус и даље на путу.

Бомба је ођекнула док је аутобус пролазио кроз контролни пункт ирачке војске, на око 10 километара јужно од Карбале.

Напад је изведен у време када се обележава завршетак 40-дневног периода жалости за имамом Хусеином, унуком пророка Мухамеда.

Прошле недеље, током обележавања празника Ашура у Карбали, у стампеду је погинула 31 особа, а 100 је повређено. На тој церемонији обележавања окупило се на стотине хиљада шиитских муслимана.