Амерички председник Доналд Трамп остао је при ставу да Иран стоји иза напада на Саудијску Арабију, али је истакао да жели да избегне сукоб и да треба сачекати док се сигурно не сазна ко је починитељ.

Прочитајте још: Саудијци: „Напао нас је Иран!“, Трамп: „Спремни смо као запета пушка!“


После сусрета са бахреинским принцом наследником Салманом бин Хамад Ал-Калифом, Трамп је рекао да је одлучан да помогне свом саудијском савезнику, али да жели да избегне рат с Ираном, преносе агенције.

"Чини се да је Исламска Република гађала нафтна постројења у Саудијској Арабији, али желимо да то потврдимо са сигурношћу", рекао је Трамп.

Прочитајте још: Може ли Иран бити уништен за осам часова?

Претходно је амерички председник "прозвао" Иран у вези са нападом на нафтна постројења у Саудијској Арабији, доводећи у питање тврдње Техерана да нема ништа са тим нападом.

"Сетите се када је Иран оборио дрон, тврдећи да је био у њиховом ваздушном простору, а заправо није био ни близу. Чврсто су се држали те приче знајући да је то велика лаж. Сада кажу да немају ништа са нападом у Саудијској Арабији. Видећемо?", написао је Трамп на Твитеру.

САД су објавиле сателитске снимке, као и тврдње обавештајаца да је Иран кривац за нападе на саудијска нафтна постројења, преноси BBC.

Иран одбацује било какву умешаност у суботње нападе, за које су одговорност преузели јеменски побуњеници Хути, које подржава Техеран.

Доналд Трамп је изјавио јуче да су САД спремне "као запета пушка" за потенцијални одговор на нападе на нафтна постројења у Саудијској Арабији.

Напад на постројење Сауди Арамко паралисао је производњу више од половине глобалног дневног извоза Саудијске Арабије и више од пет одсто светске дневне производње сирове нафте.

НАРИШКИН: ПОСТОЈИ РИЗК ОД ВОЈНОГ СЦЕНАРИЈА

Шеф руске обавештајне службе Сергеј Наришкин нада се мирном разрешењу ситуације после напада на нафтна постројења Сауди Арамко, али истиче да ризик од војног сценарија постоји.

"Тај ризк постоји, али се ипак надам мирном разрешењу ситуације", рекао је Наришкин новинарима у Москви, преноси Тас с.