Москва је забринута због америчких планова за постављање оружја у свемир, јер би то могло да доведе до новог круга глобалне трке у наоружању, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

Забринути смо због планова Сједињених Америчких Држава који се већ материјализују, да поставе оружје у свемир, што ће довести до нове рунде глобалне трке у наоружању“, рекао је Лавров на састанку министара спољних послова земаља БРИКС-а.

Лавров је такође подсетио да претњу међународној безбедности представљају повећање војних буџета и рушење архитектуре одржавања стратешке стабилности која се деценијама градила. Као пример Лавров је навео ситуацију са раскидањем Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - RASTE ZABRINUTOST: Velike sile u klinču oko oružja u svemiru

Остаје несигурност у вези са судбином новог споразума о ликвидацији ракета. Ми смо предложили да га продужимо, али још нисмо чули одговор из Вашингтона“, додао је он.

Амерички председник Доналд Трамп раније је саопштио да Вашингтон 2. фебруара почиње процедуру за повлачење из Споразума о ликвидацији ракета. Амерички државни секретар Мајк Помпео изјавио је тим поводом да ће споразум бити раскинут ако се Русија у року од шест месеци не врати на потпуно и проверљиво поштовање Споразума.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -  Tramp: Uskoro idemo na Mars, i u svemiru moguće ratovanje

Председник Русије Владимир Путин је на то изјавио да ће Русија реципрочно одговорити на одлуку САД о повлачењу из Споразума и такође обуставити учешће у Споразуму. Он је рекао и да Москва неће допустити да буде увучена у скупу трку у наоружању. При томе је Путин додао да сви предлози Русије о разоружању „остају на столу, а врата отворена“, али и наредио да руски званичници не иницирају никакве преговоре о том питању. Руски лидер је 4. марта потписао указ према којем Русија прекида испуњавање Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета.


sputniknews.com