ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

МОСКВА

ЛИДЕР партије „Народни слуга“ Владимир Зеленски који је уједно и председник Украјине захвалио се на подршци гласачима после објављивања резултата егзит-пулова на ванредним парламентарним изборима који су одржани у недељу. Партија Зеленског је обезбедила 125 места у парламенту а очекују да ће добити још најмање 50 места од самосталних кандидата. Украјински парламент има 450 посланика.


Прочитајте још: Зеленски тражи апсолутну већину


- Од народа смо добили не само велико поверење него и одговорност. Ми нећемо преварити Украјинце, а обећали смо крај рата, повратак заробљеника и да ћемо победити корупцију која још увек постоји у Украјини - казао је славодобитнички Владимир Зеленски.

Иако се пре подне говорило да је излазак на биралишта слаб у 20 сати је Централна изборна комисија објавила да је гласало 49,28 посто грађана који су у бирачким списковима.

На другом месту проруска партија „За живот“ која је освојила 35 места у парламенту али и они ће попунити редове са самосталним кандидатима, а Порошенкова „Европска солидарност“ 25 док је „Отаџбина“ Јулије Тимошенко добила 23 места. Петопласирана партија „Голос“ је добила 18 места.

Сада је велика дилема на чију ће страну кренути самостални кандидати којима припада 199 места у парламенту.

Петар Порошенко је већ изјавио да је његова партија "Европејска солидарност" спремна да сарађује са партијом "Глас" рок-музичара Свјатослава Вакарчука. Порошенко је свестан да у Врховној ради његови посланици не могу да добију дужности јер их је премало па је рекао да их дужности и тако не занимају..

Лидер партије "Глас" Свјатослав Вакарчук је казао да резултати избора показују да су људи гласали за промене и његови посланици ће радити на томе. Вакарчук је истакао да је партија "Глас" спремна да прихвати дужности које ће јој бити понуђене.

Украјински националисти су незадовољни резултатима избора и из Кијева стижу информације екстремисти из украјинске парртије "Слобода" желе да организују протесте јер имају примедбе на гласање у више градова и места.