Бурекџија из турског града Бурсе Хасан Аџар, чији је бурек 2012. године ушао у Гинисову књигу рекорда, изјавио је за "Спутњик" да намерава да испече ову традиционалну турску питу за председника Русије Владимира Путина, а повод је почетак испоруке руских противваздушних ракетних система С-400 Турској.

Аџар је оценио да је то "добродошла вест" за Турску.

"Схватајући колико је то важно за националну безбедност наше земље, као и за односе између Турске и Русије, желим да дам свој допринос за развој односа између наших земаља. Због тога ћу уложити све своје напоре и испећи и послати данас у Кремљ, лично Владимиру Путину, нашу традиционалну питу - бурек", рекао је Аџар.

Он је додао да ће пита бити са сиром и спанаћем, а укупна тежина пакета биће четири килограма.

Према његовим прорачунима, пошиљка би требало да стигне у Москву у року од пет дана, док се „бурек може јести још десет дана од дана печења“.

Прочитајте још - НАТО НА КОЛЕНИМА, МОСКВА НАЈАВИЛА: С-400 ускоро и у другим земљама региона

"Током своје последње посете Турској, господин Путин је изразио жељу да посети турски ресторан. Желим да га позовем у наш прелепи древни град Бурсу и у мој ресторан, где ћу му направити најбољи бурек", навео је Аџар.Он је пре седам година ушао у Гинисову књигу рекорда за највећи бурек, чија је дужина била 2.023 метра.

"Спутњик" подсећа да је уговор за набавку четири дивизиона С-400 вредан 2,5 милијарде долара између Русије и Турске закључен 2017. године.

Наводи се да ће Турска део уговора за С-400 платити сама, а део путем руског кредита.