Компанија Убер је услугу дељења вожње подигла на висину покренувши превоз путника хеликоптером од центра Менхетна до аеродрома "Џон Ф. Кенеди" у Њујорку, извештава телевизија Си-Ен-Ен (ЦНН).

Вожња од Менхетна до тог аеродрома, за коју је аутомобилом потребно око два сата, са Уберовим хеликоптером трајаће око осам минута.

Цена вожње је 200 долара у једном правцу, а услуга ће бити доступна само клијентима који су у наградним програмима Убера стекли платинасти или дијамантски статус.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -
ХОРОР НА ВЕНЧАЊУ: Дечак (13) се дигао у ваздух и убио пет особа

За сада, Убер почиње са ограниченом флотом хеликоптера и бројем летова који ће бити утврђиван на дневном нивоу сходно тражњи клијената.

Хеликоптери ће полетати и слетати на Менхетну, јужно од улице Хјустон, до Међународног аеродрома "Џон Ф. Кенеди", радним данима током поподневног саобраћајног шпица, наводи Си-Ен-Ен.

Услуга превоза хеликоптером је названа Убер Чоптер, а у летелици има места за пет путника који могу са собом понети ручни пртљаг, торбу или торбу за лаптоп.

Међутим, забринутост због ове услуге је изразио њујоршки градоначелник Бил де Бласио након једне фаталне хеликоптерске несреће у граду.

"Мислим да морамо забранити летове хеликоптера изнад Менхетна", рекао је он.

Убер је раније најавио планове за дељење вожње у ваздушном превозу путника, а услуга којом би се повезала предграђа са градским центрима требало би да крене од 2023. године. Компанија сарађује с партнерима на развоју "летећих аутомобила" или малих електричних летелица с вертикалним полетањем и слетањем.