МОСКВА - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА "НОВОСТИ"

ЧЕРНОБИЉСКА атомска централа добила је нови саркофаг над оштећеним четвртим реактором који је експлодирао 1986. године. Градња новог саркофага коштала је милијарду и по долара, а почела је 2012. године.

Стручњаци тврде да ће нови саркофаг штитити од радијације сто наредних година.

Власти Украјине су, уз финансијску помоћ међународне заједнице, биле присиљене да направе нови саркофаг јер је стари почео да кородира и да се урушава. Бетонски зид над оштећеним реактором је попуцао и пао 2013. године. После тога се повећао ниво радијације у окружењу атомске централе. Због тога је морао да се гради нови саркофаг јер је у оштећеном реактору остало 200 тона радиоактивних елемената.

Стари саркофаг је био направљен у новембру 1986. у рекордном року од 206 дана. Потрошено 400.000 кубика бетона и 700.000 тона металних конструкција. Тим компликованим послом руководио је совјетски инжењер Владимир Рудаков. Као и многи други совјетски спасиоци, Рудаков је врло брзо умро од последица радијације.

У прављењу старог саркофага је учествовало 90.000 људи. Већ тада је било планирано да се кроз двадесет до четрдесет година направи нови и безбеднији покров оштећеног реактора.

Прочитајте још - Серија о Чернобиљу нови напад на Русе

Нови саркофаг су већ назвали "Конфајмент", а то је челична покретна конструкција тешка 36.200 тона. У новембру 2016. он је пребачен из зоне где је монтиран и покрио је стари саркофаг. Цео посао је завршен тек недавно, па је зато среда, 10. јул записан као дан почетка његове експлоатације.

Новац за санацију и прављење новог саркофага, осим Русије и Украјине, дале су и западне земље. Контролу посла је обављала Европска банка за развој, а технички га је извела француска компанија "Венси констракшн гранд проџекс".

Првобитни саркофаг нуклеарне централе Фото Танјуг

Нови саркофаг је направљен модерније и боље. Лук који је поклопио стари саркофаг висок је 110 метара а "хангар" је дугачак 165 метара и широк 257.

Интерес за атомску централу у Чернобиљу стално је подгреван не само новинарским репортажама већ и филмовима које су снимали домаћи документаристи, као и серијалима о тој највећој катастрофи на једној атомској централи.

Прочитајте још - Чернобиљ сви још осећамо!

АТРАКЦИЈА

- СВЕ више туриста са свих страна света данас долази у Чернобиљ да виде како сада изгледа атомска централа, али и њена околина после катастрофе у априлу 1986. године - каже Јарослав Јемељаненко, руководилац чернобиљског савеза туристичких агенција.