Иран је позвао амбасадора Велике Британије у Техерану да образложи данашње "илегално одузимање" иранског нафтног танкера у Гибралтару, изјавио је портпарол министарства спољних послова Абас Мусави за државну телевизију, преноси Ројтерс.

Шеф шпанске дипломатије Жозеп Борел изјавио је да су захтев Великој Британији упутиле САД.

Прочитајте још: Трамп: Не играјте се ватром!

Припадници британске морнарице су потом интервенисали и затражили да танкер уплови у луку Гибралтара који је прекоморска територија Уједињеног Краљевства на крајњем југу Пиринејског полуострва, на месту где се спајају Атлантски океан и Средоземно море.

Гибралтар, прекоморска британска територија, данас је задржао супертанкер Грејс 1 због сумње да носи сирову нафту за Сирију, кршећи санкције Европске уније против те земље.

Прочитајте још: Иран пробио границу залиха уранијума из нуклеарног споразума

Влада Гибралтара навела је у саопштењу да има основа за сумњу да је танкер превозио сирову нафту ка рафинерији Бањас у Сирији, која је у власништву особе која је под санкцијама ЕУ.

Премијер Гибралтара Фабиан Пикардо рекао је да су уз његово одобрење лучке снаге и агенције за спровођење закона затражиле помоћ од Краљевске морнарице у реализовању операције.