МОСКВА ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

РУСИЈА ће ускоро имати много моћнији "атомски кишобран" над Москвом и индустријским регионима који ће је штитити од напада противничких ракета. После објаве почетка производње С-500, на полигону "Сари Шаган" у Казахстану успешно је спроведено испитивање нове ракете која је погодила задати циљ.

У саопштењу Министарства одбране Русије каже се да је нова ракета направљена да штити од напада из космоса. Пошто је објављен видео-снимак довожења и постављања у "ракетни бунар" нове ракете, експерти су препознали да се ради о ракети А-235 "нудољ" коју је направила корпорација "Алмаз-антеј". Та ракета може да руши не само летеће балистичке космичке циљеве већ и сателите. Нова ракета "нудољ" ће заменити ракете А-135 "амур" које су до сада штитиле Москву од ракетних напада.

Доктор војних наука Константин Сивков истиче да су службени подаци о брзини ракете и друге карактеристике и даље тајна па он претпостављала да је брзина ракете "нудољ" А-235 до 12 маха, а домет 1000 километара. Ракета те брзине може да руши противничке ракете не дозвољавајући им да униште индустријске рејоне.

Током 2018. године на полигону "Сари Шаган" су више пута спровођења испитивања те ракете пресретача. Испитивања су показала да је по прецизности и другим параметрима она супериорна у односу на све сличне ракете.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - РУСКИ ВОЈНИ ЕКСПЕРТИ: Америка спора за руске ракете

Руководилац руске државне корпорације "Ростех" Сергеј Чемезов саопштио је да је почела производња нових ПВО система С-500. Он је објаснио да ће их армија добити чим прођу испитивања на полигону. Министар одбране Русије Сергеј Шојгу је недавно најавио да ће руска армија почети да добија те много хваљене системе 2020. године.

Није тајна да ће домет С-500 бити знатно већи од С-400. Иначе, потпредседник руске владе Јуриј Борисов каже да ће успешна испитивања С-500 условити да те системе армија добије и пре него што је планирано.

Ракета "Нудољ", Фото Мо.РУ

За разлику од система С-400 које је Русија продала Кини и Турској, најновији С-500 не намерава да у ближој будућности продаје никоме.


ПРЕДНОСТ НАД АМЕРИКАНЦИМА

РУСИ не скривају од Американаца да праве нове ракете, чак су им више пута говорили који су за то главни разлози. У марту 2019. године руски амбасадор у Вашингтону Анатолиј Антонов изјавио је да Русија разрађује нове ракете као одговор на одлуку Вашингтона да изађе из договора о ПРО. Руски председник Владимир Путин је рекао да са новим ракетама сада имају одређену предност над Американцима. Путин сматра да ће и САД направити брже ракете, али им за то треба најмање десетак година.