Парламентарна скупштина Савета Европе (ПС СЕ) одобрила је резолуцију којом се потврђују пуна овлашћења делегацији Русије у тој организацији.


За резолуцију је гласало 116 делегата, 62 су била против, а 15 се уздржало од гласања.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ПОСЛЕ 5 ГОДИНА: Русија се вратила у Парламентарну скупштину Савета Европе


ТАСС преноси да је украјинска делегација након објављивања резултата гласања напустила заседање ПС СЕ.


ПОВРАТАК РУСА ЈАЧА ПОЗИЦИЈУ СРБИЈЕ

Изузетно бурна расправа, са оштро сукобљеним ставовима Велике Британије, Украјине и балтичких земаља са једне стране и на другој страни - велике већине земаља, које су желеле повратак Руса, поларизовала је ПС СЕ.

Делегација Србије снажно је подржала руске колеге, а допринос дебати дали су шефица делегације Александра Томић, народна посланица Биљана Пантић Пиља и народни посланик Александар Шесељ, бранећи право руских грађана да имају своје представнике у овој међународној организацији.

Резолуција, којом је Русија врацена у ПС СЕ, усвојена је са 116 гласова за, док су против гласала 62 посланика.

Повратком руске делегације, ојачала је сназно подршка и позиција Србије у овој институцији.

Јуче је усвојен и известај "Ка амбициозној агенди: о родној равноправности" и извештај о спровођењу Истанбулске конвенције, а известилац је била народна посланица Елвира Ковач. Она је истакла позитиван пример Србије у борби против насиља у породици и видљив напредак у области родне равноправности. У расправи за овај извештај учествовали су и народне посланице Стефана Миладиновић и Биљана Пантић Пиља.