МОСКВА: ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА


ЗБОГ туче са полицијом и насилног покушаја заузимања парламента у Тбилисију, главном граду Грузије, ухапшен је и кажњен затворском казном 121 човек. Више од сто људи се и даље налази у болницама на лечењу. Мада вечерњи митинзи на главном тргу у Тбилисију и даље трају и извикују се антируске пароле, ситуација ипак више није драматична. Сада чак долази до међусобних чарки демонстраната и чланова опозиционих партија, које желе да искористе незадовољство за смену власти.

Од крвопролића у Тбилисију и нереда, насталих због незадовољства што су у парламенту Грузије 20. јуна били представници Русије на парламентарном заседању Скупштине православних народа, засад ће највећу штету имати хотелијери и авио-превозници.

Председник Русије Владимир Путин наредио је да се 8. јула прекине авио-саобраћај на релацији Москва - Тбилиси. До тада би руски туристи који имају авионске карте требало да се врате са летовања из Грузије. Пошто неће моћи да лете директно у Москву, сада представници "Грузије ервејса" предлажу својим суграђанима да у Русију лете преко Јеревана. У Москви инсистирају на томе да грузински авио-превозник плати дуг, који премашује 800.000 долара. После августовског рата 2008. године, био је прекинут авионски саобраћај између Грузије и Русије, а обновљен је тек 2014. године.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - КРВ У ТБИЛИСИЈУ ЗБОГ РУСА: У масовним демонстрацијама повређене стотине

Власници ресторана, кафића и таксисти се плаше да се драстично не смањи број туриста који су листом долазили аутомобилима, преко прелаза у Осетији. Лане је у Грузији боравило 1,4 милиона туриста. Од тога је 54 одсто било у транзиту, до 24 сата. У Грузији су две трећине туриста из Русије, Азербејџана, Турске и Јерменије. Из Украјине је било 177.000 посета, из Пољске око 66.000, а из Немачке 62.000.

Председница Грузије Саломе Зурабашвили изражава жељу да руски туристи и даље долазе у Грузију, без обзира на политичке разлике Тбилисија и Москве. Председница те земље оптужила је Русију, рекавши да је политичка нестабилност у Грузији у њеном интересу.

Не може у Русију


Бивша председница парламента Грузије Нина Бурџанадзе изјавила је да за инцидент у парламенту кривицу сносе домаћини, а не руски парламентарац Сергеј Гаврилов, који је сео на место председника парламента, јер је тако одредио протокол. Она сматра да је инцидент уназадио односе Тбилисија и Москве.

Укупна трговинска размена Грузије са светом износи 12,5 милијарди долара. Главни партнер је ЕУ, са 3,36 милијарди долара, на другом месту Турска са 1,7 а на трећем Русија са 1,4 милијарде долара. Грузија у Русију углавном извози вина, минералне воде и воће, а увози нафту и деривате, метале, дрво и папир.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - И ДАЉЕ НАПЕТО У ТБИЛИСИЈУ: Српска делегација добро, ускоро повратак у Београд

МИЛИЈАРДЕ КА ДОМОВИНИ

ГАСТАРБАЈТЕРИ су у Грузију лане послали 1,6 милијарди долара. Од тога је 458 милиона стигло из "земље окупатора", како демонстранти називају Русију. Из целе западне Европе у Грузију је дозначено 547 милиона долара. Остатак је стигао из десетине других земаља. Ако Русија врати грузинске гастарбајтере у земљу, то ће бити велики проблем за власти у Тбилисију.