Амерички председник Доналд Трамп истакао је данас током посете Јапану да је постигнут велики напредак у трговинским преговорима са Токиом.


“Пољопривреда и говедина су у великој мери у игри. Много тога нас очекује после парламентарних избора у Јапану у јулу, када очекујем велике бројеве, "написао је Трамп на свом Твитер налогу, након што је са јапанским премијером одиграо партију голфа.


Очекује се да Трамп и Абе у понедељак разговарају о трговини, али званичници су скептични када је реч о могућности за договор, преноси Ројтерс.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ТРАМП ЈАПАНЦИМА: Нема бољег времена за инвестиције у САД


Трамп је незадовољан великим трговинским суфицитом Јапана и разматра увођење високих тарифа на извоз јапанских аутомбила уколико не буде постигнут билатерални трговински споразум.


У јучерашњем обрачању групи бизнисмена, амерички председник је рекао да је напредак постигнут.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Tramp sleteo u Tokio nakon zemljotresa u Japanu


"Са овим споразумом надамо се да ћемо се позабавити трговинским дисбалансом, уклонити препреке за извоз САД и обезбедити правичност и реципроцитет у нашим односима. Приближавамо се томе”, истакао је Трамп.


Он је подсетио да је само прошле недеље извоз говеђег меса из САД добио је пун приступ тржишту у Јапану, први пут од 2000. године.


“Поздрављамо вашу подршку у овим напорима и надамо се


да ћемо ускоро имати још неколико објава, од којих ће неке у наредних неколико месеци бити веома значајне”, рекао је Трамп.