ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

ПАРИЗ

БОГОРОДИЧИНА црква је у глобалу спасена, али су у петак три зоне у њој појединачно још биле угрожене. Зато је осигуравање потпорним стубовима било у пуном јеку. Да би се заштитила од временских непогода, црква ће изнад уништеног крова бити наткривена непремочивим платном, неком врстом великог кишобрана.


Прочитајте још: КРИТИКЕ ЗБОГ ОБНОВЕ КАТЕДРАЛЕ: Милијарда за Нотр Дам, док деца гладују


Истовремено, наставило се са спасавањем преосталих уметничких дела. У петак је изношено тринаест великих слика, мајстора из 17. и 18. века од којих су неке дугачке пет метара. Стручњаци кажу да практично нису доживеле оштећења.

У цркви ће остати још четири значајна уметничка дела, међу којима је и Богородица из 14. века, по којој богомоља и носи име. Очекује се да би и она у следећим данима требало да буду изнета и склоњена на сигурно.


Прочитајте још: Незвани гости на крову Нотр Дама


Појавиле су се и прве полемике. Неке хуманитарне организације су замериле да је великодушност према оштећеној цркви толико велика, да се одразила на осталу помоћ која уобичјено иде социјално угроженим грађанима. Неки од великих давалаца, попут фамилије Пино која је издвојила 100 милиона, оптужени су да хоће на овај начин да уштеде на порезу, после чега су они с индигнацијом одустали од олакшица. Опозиција се жали и да је ситуација око Нотр Дама превише дуго зауставила кампању пред европске изборе. Јавио се и познати глумац Ален Делон, коме је засметала закаснела реакција Папе, који је реаговао на пожар тек 48 сати касније.

Удружење за заштиту човекове околине "Робин Худ" је затражило деконтаминацију рушевина око Нотр Дама због присуства 300 тона олова на крову и у торњу. Истовремено су посаветовали ватрогасце и спасиоце да с тим у вези обаве лекарски преглед. Неке архитекте су зато истакле да би у обнови катедрале требало користити нове, здраве материјале.

Сазнало се и да је двеста хиљада пчела које су се налазиле у три кошнице изнад сакристије чудом преживеле пожар. Оне су до краја остале уз своју матицу, а угљен диоксид их је само успавао.

Французи су се, истовремено, већ окренули данашњем новом окупљању "жутих прслука". Уз Јелисејска, поља, део око Богородичине цркве такође је забрањен за приступ демонстрантима.