Након што је објављено да је за обнову цркве Нотр Дам у само два дана прикупљено више од милијарду долара, на друштвеним мрежама су се појавиле прве критике којима је тај поступак назван и лицемерним, пише хрватски сајт Index.

Прочитајте још: Незвани гости на крову Нотр Дама

Иако се ради о вредној културној баштини, многи су у невероватном успеху прикупљања средстава у тако кратком року препознали проблем неправилног одређивања приоритета, а један од највећих критичара на Твитеру оценио је да су богаташи својом акцијом брзог прикупљања донација демонстрирали да би лако могли и да "окончају глад, сиромаштво, недостатак здравствене неге, воде и образовања у сиромашним земљама".

Прва грешка у оваквим приговорима јесте то што они иду за претпоставком да се велика средства прикупљају искључиво на темељу рационалних одлука, преноси Индеџ и додаје да су искуства и бројне студије показали су да се људи у давању донација више воде добром причом, упркос томе што се сви слажу да би било добро да то што дају има највећи могући учинак - максимално добро за одређену количину новца.

Прочитајте још: Откривен могући узрок пожара у Нотр Даму

Људе на даривање снажно покреће и осећај хитности, односно акутне нужде, а неко трајно и тешко решиво стање, попут перманентног сиромаштва људи у неком корумпираном политичком систему, много ће теже активирати донаторе него нека акција за жртве катастрофалног потреса.

Како се наводи, то указује да се људи не воде разумом него срцем.

У наведене критике такође је укључена и погрешна премиса да богаташи који дају за Нотр Дам неће дати за гладну и сиромашну децу.

Статистике једне хуманитарне организације показују да људи дају за бројне различите сврхе, те да је износ који је прикупљен за Нотр Дам заправо статистички безначајан, будући да се укупан износ који су у 2017. прикупиле хуманитарне организације само у САД кретао око 410 милијарди долара.