На крају 2018. у Босни и Херцеговини је у односу на годину дана раније забележено 10.100 католика мање, саопштили су босанскохерцеговачки бискупи на дводневном заседању у Мостару, наводећи да је тренд одласка људи у иностранство у прошлој години почео да се успорава.

Према подацима свештеника који спроводе годишњи благослов кућа из четири бискупије, у БиХ је током 2018. било мање 10.100 католика, рекао је надбискуп врхбосански, кардинал Винко Пуљић, преноси Хина.

Он је рекао да Католичка црква не може пуно да учини како би зауставила одлазак људи, али ће наставити да снажно подстиче стварање услова за њихов останак.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -PREDLOG KLUBA POSLANIKA SNSD: Bez novog Saveta nema sednica Parlamenta BiH!

"Црква по том питању не може много да утиче, него само подстиче и храбри све да се ради на условима останка. Али, с наше стране, ми ћемо радити на пасторалном охрабрења и наде да људи буду спремни да се суоче с изазовима живота", рекао је кардинал Пуљић.

У односу на годину дана раније, опадање броја Хрвата католика се успорава. У 2017. их је било мање за 13.650, а рекордних 15.494 Хрвата католика напустили су БиХ 2016., наводи агенција.