Саудијска Арабија планира да смањи извоз сирове нафте у априлу на испод 7,0 милиона барела дневно (бпд), што је знатно испод уобичајених 10 милиона барела дневно, како би "ицрпила" превелику понуду на тржишту и подржала цене "црног злата", изјавио је један саудијски званичник.

Испоруке које је за април испланирала саудијска државна нафтна компанија Арамко мање су за 635.000 барела дневно у односу на наруџбине купаца - рафинерија и других клијената, рекао је неименовани саудијски званичник, а преноси агенција Ројтерс.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Cene nafte srljaju i dalje

"Упркос веома снажној тражњи прекоморских купаца за више од 7,6 милиона барела дневно, потрошачима ће бити испоручивано мање од седам милиона барела дневно", додао је он.

Мартовски извоз нафте из Саудијске Арабије ће, према његовим речима, такође бити испод 7,0 милиона барела нафте.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Trgovinsko "primirje" SAD i Kine vinulo cene nafte i akcija

Навео је такође да ће априлска производња бити нижа и у односу на квоту од 10,311 милиона барела дневно, која је утврђена за краљевину споразумом Организације земаља извозница нафте (ОПЕК) о смањењу прозиводње.

ОПЕК и други произвођачи нафте, као што је Русија, договорили су се у децембру прошле године да срежу испоруке за 1,2 милиона барела дневно од 1. јануара током шест месеци.