ТРЕСАО се Ханој, родио се неспоразум!

Други самит америчког председника Доналда Трампа и севернокорејског лидера Ким Џонг Уна завршен је у четвртак у вијетнамској престоници без договора, саопштила је Бела кућа. "Споразум није постигнут, али ће се састанци наставити у будућности", потврдиле су САД.

Уместо споразума, свечано потписивање договора је отказано, изостао је и планирани ручак, а саговорници су самит окончали два сата раније.

По Трамповим речима, разлог је захтев Северне Кореје да се санкције потпуно укину у замену за затварање нуклеарног постројења "Јонгбјон".

- Не би било добро да се било шта потпише - казао је Трамп. - Буквално смо отишли. Провели смо скоро цео дан са Кимом.


Прочитајте још - „ПЛЕС” ТРАМПА И КИМА: Опонашали један другом покрете, а позадини нешто сасвим другачије (ВИДЕО)


Трамп је додао да не планира нове санкције, али да му је Ким обећао да неће бити нових нуклеарних проба. Ким је, с друге стране, најавио могућност сталног америчког дипломатског представништва у Пјонгјангу, на шта је Трамп прокоментарисао да "би то била добра идеја".

- Америчка канцеларија за везу у Пјонгјангу је добродошла - рекао је Ким, који је први пут одговорио на питања страних новинара између две сесије разговора с Трампом. Таква врста представништва нема ниво амбасаде, али је то прва етапа у нормализацији дипломатских односа између две земље које су биле на супротним странама за време Корејског рата (1950- 1953). Али и могућност отварања такве канцеларије истог трена је доведена у питање, јер је Трамп изјавио да, засада, не планира трећи самит са Кимом.

Током првог самита, 12. јуна у Сингапуру, потписана је декларација о денуклеаризацији Корејског полуострва, али од тада није учињен помак.


Прочитајте још - Ким Џонг Ун: Био је интересантан разговор; Трамп одбрусио новинару: Дечко, да си могао да чујеш шта смо причали...


- Не журим по питању постизања споразума којим би Северна Кореја окончала свој нуклеарни програм - поновио је Трамп. - Брзина постизања тог договора мени није толико важна.

Он је раније истакао да нема потребе убрзавати нуклеарно разоружавање, ако се Пјонгјанг од тога уздржава, што чини последњих годину дана, пошто за то време није спроведена ниједна нуклеарна проба. Ким је, са своје стране, рекао да не би био у Ханоју да није спреман на денуклеаризацију, али је остао нејасан о евентуалним конкретним мерама у решавању тог питања.

Портпарол шефа кинеске дипломатије Лу Канг изјавио је да САД и Северна Кореја морају да се "сретну на пола пута".


Прочитајте још - САМИТ ЛИДЕРА САД И С.КОРЕЈЕ: Трамп одушевљен пријемом у Ханоју; Кимова црна лимузина ушла у град (ФОТО+ВИДЕО)


ПОТРЕС НА БЕРЗАМА

ЦЕНЕ акција на азијским берзама су у четвртак пале, највише у Јужној Кореју, нешто мање у Јапану и Кини, али су порасле у Индији. Потонуле су и цене деоница на берзи у Њујорку на трговању током ноћи. Главни индекси на тржиштима у Европи су такође опали, а потонуле су и цене нафте.

ПЕСКОВ: ФАЛИЛИ "МАЛИ КОРАЦИ"

РАЗГОВОРИ америчког председника Доналда Трампа и севернокорејског лидера Ким Џонг Уна, нису донели споразум, јер две стране нису биле спремне на компромис и уступке, оценио је Кремљ. Портпарол Кремља Дмитриј Песков каже да Москву охрабрује чињеница што преговори нису у потпуности пропали. Он је навео да су самиту недостајали "мали кораци" и фелксибилност.