Парламентарна група највеће опозиционе странке у Албанији, Демократске партије, која има 43 посланика у албанској скупштини, донела је данас једногласну одлуку о отказивању посланичких мандата, преноси а1он.мк.


То је саопштио партијски лидер Љуљзим Баша после седнице парламентарне групе, која га је овластила за предузимање даљих корака, што подразумева сазивање седнице највиших партијских органа који треба да потврде усвојену одлуку.

"Парламентарна група је донела једногласну одлуку о отказивану посланичких мандата, јер је јединствено политичко решење формирање прелазне владе, која ће спровести фер и слободне изборе и на тај начин одблокирати пут Албаније ка ЕУ", истакао је Баша.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Рама: Оставка? Избори? Не размишљам о томе

Почасни председник демократа и бивши председник и премијер Албаније Сали Бериша, који је такође посланик, навео је да је таква одлука, која је по први пут усвојена у Албанији, са политичког угла екстремна, али да је неопходна због политичке ситуације у држави.

Подршку таквој одлуци највећа албанска опозициона странка начелно је добила и од других опозиционих партија у уједињеном опозиционом блоку.

Прошле суботе у главном граду Албаније одржани су масовни протести опозиције које су прерасли у насиље. Опозиција оптужује актуелну владу на челу са Едијом Раме за криминал и корупцију.

Актуелни премијер Албаније Еди Рама изјавио је да неће поднети оставку и да неће бити ванредних парламентарних избора у Албанији.

Након масовних опозиционих антивладиних протеста у Тирани, Рама у интервјуу за италијански "Коријере дела сера" каже да за тим нема потребе, јер сматра да је опозиција у дубокој кризи и није у стању да политички изазове владу.