На архипелагу Новаја Земља проглашено је ванредно стање због инвазије поларних медведа, саопштено је из регионалне владе Архангелска.

"Одлука да се прогласи ванредно стање на територији Новаје Земље донета је 9. фебруара на сатанку комисије. Ванредно стање изазвано је масовном инвазијом поларних медведа на стамбена подручја", саопштено је из регионалне владе, преноси ТАС С.

Заменик гувернера у администрацији Новаје Земље Александар Минајев изјавио је да се више десетина поларних медведа окупило у близини тамошњих насеља.

Прочитајте још: Поларни медведи изумиру за 30 година?


Најмање 52 медведа примећена су у претходна три месеца, а шест до десет медведа консттнно се налази на територији.

У саопштењу се наводи да је више десетина пријава о медведима стигло од становника, школа, вртића и других, а да се људи плаше да напуштају своје домове.

"Родитељи се плаше да пусте децу у школу", наводи се у саопштењу, преноси ТАСС.

Поред вртића су уграђене додатне ограде како би деца била безбедна, а војска и запослени се превозе до радних места специјалним возилима. На целом подручју архипелага успостављене су патроле.

Како наводи агенција, медведи се не плаше сирена, паса и патролних аутомобила, који се иначе користе да их отерају.

Прочитајте још: У Швајцарској збринут медвед одузет у Србобрану (ФОТО)

Надзорно тело за природну околину Русије забранило је пуцање на медведе, а стручњаци се надају да оружје неће бити неопходно како би се медведи растерали.

Гувернер Новаје Земље Жиганша Мусин изјавио је да никада није видео овакву активност поларних медведа.

Стручњаци оцењују за ТАС С да се ради о годишњој миграцији ових животиња, а да је до инвазије дошло због обиља хране које могу да пронађу у околини насеља на архипелагу.