ЕВРОПСКИ парламент признао је данас венецуеланског опозиционог лидера Хуана Гвајдоа за председника Венецуеле, игноришући Николаса Мадура коме тече други мандат на овој функцији.

- Ми из Европе можемо да променимо венецуелански режим и појаснимо да тирани никад неће приказати демократске могућности - поручио је шпански посланик у ЕУ Естебан Гонзалез Понс.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: КОЛИКО ЈЕ МОЋНА ВОЈСКА ВЕНЕЦУЕЛЕ: Опремљена модерним наоружањем; Ударна песница - руски ловци

Европа је, тако, отишла корак даље него САД у подршци главном Мадуровом противнику, који се прошле недеље прогласио за привременог председника Венецуеле. Гвајдо је претходно од Вашингтона добио овлашћење да управља венецуеланским капиталом у америчким банкама и институцијама, али је те планове осујетила забрана изласка из земље.

Још већа прашина подигла се око имовине Венецуеле у земљи. Букнуле су спекулације да је руски авион слетео у Каракас са намером да у Русију пребаци 20 тона злата у полугама. То је лансирао Хосе Гера, члан опозиционе Националне скупштине и некадашњи експерт у централној банци, уз објашњење да су га информисали актуелни банкарски званичници.

Москва је демантовала и спекулације да су руске трупе већ размештене по Венецуели. Портпаролка МИП Марија Захарова рекла је да нису тачне приче да Русија планира да евакуише своје дипломате и грађане из Венецуеле.

Хуан Гвајдо

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини поручила је данас да венецуеланске власти морају одмах да ослободе три ухапшена новинара и возача државне новинске агенције ЕФЕ. Колумбијски фотограф Леонардо Муњос нестао је у среду ујутру у Каракасу, а ухапшена су и два новинара, један из Шпаније, други из Колумбије.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: АП: Зашто је руски авион слетео у Венецуелу?

У МОСКВИ ДЕМАНТУЈУ УМЕШАНОСТ У ТРАНСАКЦИЈЕ КАРАКАСА

ЗЛАТО ВЕНЕЦУЕЛЕ НИЈЕ БИЛО У РУСИЈИ

ПРЕДСЕДНИЦА Централне банке Русије Елвира Набијулина (на слици) демантовала је тврдње како се злато Венецуеле чувало у Русији. Московски опозициони лист "Новаја газета" данас је објавио текст о томе како је наводно у јануару руски теретни авион два пута летео натоварен златним резервама Венецуеле у Арапске Емирате. По тој причи злато је продато за доларе који су затим били достављени у Каракас.

"Независимаја газета" је писала да је у јануару 2019. у Централној банци Русије на чувању било 30 тона злата Венецуеле. Новинари су тврдили да је велики део златних резерви споменуте јужноамеричке земље био у Москви, а преостали део у Лондону. (Б. В.)

ГУТЕРЕШ: УН СПРЕМНЕ ДА ПОВЕЋАЈУ АКТИВНОСТИ У ВЕНЕЦУЕЛИ

ЊУЈОРК (Танјуг) - У одговору на писмо, које је путем Твитера упутио опозициони лидер Хуан Гваидо, генерални секретар УН Антонио Гутереш поново је понудио своју помоћ за проналазак политичког решења за актуелну кризу у Венецуели, истичући да је забринут због ситуације и њеног утицаја по народ у тој земљи.

Гваидо, који се прошле недеље прогласио привременим председником, у писму, датираном на 26. јануар, затражио је међународну хуманитрану помоћ, под координацијом УН, преноси АП.

Портпаролка УН Стефани Дујарик рекла је да је Гутереш навео у одговору да су Уједињене нације "спремне да повећају своје активности у Венецуели у областима хуманитарне помоћи и развоја".

Она је, међутим, нагласила да је Гутереш рекао Гваиду да су УН-у за то потребни "пристанак и сарадња" владе Николаса Мадура, којег признају УН.

Дујарик рекла да Гутереш поново нагласио да о признавању влада одлучује Генерална скупштина УН, коју чине 193 државе чланице, а не генерални секретар.