МОСКВА - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

Руски космонаути Олег Кононеко и Сергеј Прокопјев изгледа да су успели да одгонетну енигму како је настала рупа на Међународној космичкој станици "Сојуз" због које је из ње излазио ваздух.

Два руска космонаута су у отвореном космосу чак седам сати тражили узроке повреде тела "Сојуза". Проблем је настао 30. септембра када су инструменти показали да из космичке станице цури ваздух. У то време на Међународној космичкој станици је било шест космонаута. Постојала је реална опасност да за 18 дана космички брод остане без ваздуха. На срећу, космонаути су успели да залепе рупу.

Прочитајте још - Астронаути успешно стигли на Међународну свемирску станицу (Фото / Видео)

Тада је било утврђено да је рупа била пречника два милиметра на зиду "Сојуза МС-09". Иначе рупу је открио космонаут Европске агенције Александар Херст а потом су космонаути послали на земљу слику те рупе. Експерти су утврдили да је рупа највероватније направљена бушилицом. У великој расправи ко је могао направити рупу, радници у ракетној корпорацији "Енергија" или космонаути, износиле су се разне верзије.

Прочитајте још - РАКЕТА РЕКОРДЕР: Сојуз послао 73 сателита у орбиту

Руководиоц корпорације "Роскосмос" Дмитриј Рогозин је чак казао да није искључено да је рупу направио неко од космонаута. Била је формирана посебна комисија која је утврдила да није била "фабричка грешка" што је значило да није настала рупа у фази склапања у корпорацији "Енергија" у подмосковском Корољову.

До сада се још не зна јесу ли у филтеру у одељењу где су били космонаути пронађене честице алуминијума што би требало да значи да је неки космонаут направио рупу. Ипак главни доказ је требало да буде снимак рупе са спољне стране који су могли да направе космонаути тек када изађу у отворени космос.

Сада су космонаути узели отиске и неку црну масу коју треба да анализирају експерти на земљи кад 20. децембра стигне космички брод. Међутим, већ сада се говори да је проблем настао ипак за време монтаже "Сојуза" у погонима "Енергије". Виктор Мињенко московски професор универзитета "Баумана" и бивши сарадник корпорације "Енергије" је уверен да је проблем настао на земљи.

- Кривац треба да се тражи у монтажном погону а не међу космонаутима - категоричан је професор Мињенко.