Москва захтева од Украјине да идентификује и казни починиоце напада на руски Центар за науку у културу и мисију агенције Росотрудничество у Кијеву, саопштило је Министарство спољних послова Русије.

МСП Русије такође је саопштило да је раније у понедељак на разговор позван заменик амбасадора Украјине у Москви, Руслан Нимчински, преноси ТАСС.

Русија је у том разговору затражила од Украјине да оконча нападе радикалних националиста и створи адекватне и безбедне услове за функционисање руских агенција у Украјини.

Неонацистичка група Организација украјинских националиста (ОУН), која је иначе забрањена у Русији, засула је у недељу каменицама руски Центар за науку и културу, као и експозитуре "Збербанке" и Алфа банке у Кијеву.

Прочитајте још - Неонацисти напали зграде руских банака и културног центра у Кијеву

Неонацисти су бацали камење и металне предмете, разбивши тако прозоре и врата на Центру за науку и културу, а ТАСС наводи да полиција није покушала да спречи напад иако су били на лицу места.

Након каменовања Центра за науку и културу, припадници ОУН су кренули према Алфа банци, међутим, тада их је полиција зауставила.

Како јавља ТАСС, нападнута је и зграда "Збербанке".

Десетак особа је бацило камење на зграду "Збербанке", а полиција није успела да их спречи.