АТИНА
СПЕЦИЈАЛНО ЗА „НОВОСТИ“

СРБИЈА подржава све програме Унеска, али је велики изазов за поштовање људских права очување српских културних споменика на КиМ. Више од 150 цркава и манастира, од којих су неки грађени још у 14. веку, запаљено је од албанских екстремиста у последњих осам година, укључујући и 35 током насиља и прогона Срба у марту 2004. године - рекао је председник Србије Борис Тадић учествујући на Самиту председника држава југоисточне Европе са темом "Међукултурни сусрети на морским, речним и језерским путевима југоисточне Европе", који је у петак у Атини организовала Грчка и Унеско у сарадњи са Саветом Европе.

Председник Тадић је као најновији пример угрожавања значајних споменика културе, који су под заштитом Унеска, навео једнострану одлуку локалних власти у Дечанима да одузму добра која су у власништву манастира Високи Дечани.
- То значи да на Косову нема владавине закона и да за то морају одговарати они чија је то кривица. У противном неће бити правде - истакао је председник Србије.
Атинском Самиту којим председава Каролос Папуљас, председник Грчке, присуствују председници Црне Горе, Бугарске, Албаније, Хрватске, Федерације БиХ, генерални директор Унеска Коићиро Мацура и директор за образовање, културу, спорт и младе Савета Европе Габријела Батаини-Драгони.

ЗАСТАВА
ПРЕ почетка званичног дела на Самиту дошло је до мале забуне када су организатори на сто који је предвиђен за председника Хрватске Месића, ставили српску заставицу. Она је касније уклоњена после накнадних интервенција, па је тако избегнута могућност да хрватски председник говори под српском заставом.