ДРАГАН Јездић (66) из Крушевца погинуо је возећи трактор у подкопаоничком засеоку Мутара, на 30-ак километара од Бруса, где мештани већ годинама моле сређивање локалног пута, сазнају “Новости”. Мештани кажу да га је машина скоро самлела у тешкој трагедији која се одиграла 3.октобра. Удовица Љиљана Јездић, сведочи за “Новости” да се са супругом чула неких пет сати пре што је стигла страшна вест.

-Питала сам га шта ради, пио је кафу и рекао да креће да узме ђубриво за малине, планирао је да се у петак врати у Крушевац- то су биле његове задње речи-прича уплакано за “Новости” супруга Љиљана Јездић. - Не можемо да верујемо шта нас је снашло. Возио је више фрезу, али раније је возио и трактор. Цео свет је прошао колима. Радио је у Немачкој дуже од четири деценије и толико је и путовао до Србије, прелазио је више од 1.000 километара. Вратио се у Крушевац пре шест година, ја сам по поласку нашег сина у школу, нешто раније. Редовно је био у бруском крају, у селу Горњи Левићи где се све и догодило. Волео је да ради, да буде вредан, навикао је.

Драган је преживео и две несреће на железници где је радио као електричар. Пре око 30 година су баш у околини Бруса једва извукли живу главу у саобраћајној несрећи.

Прочитајте још - ОТАЦ ВОЗИО ТРАКТОР, СИН НАСТРАДАО: Мајка скочила под точкове и сломила руку покушајући да га спасе

-Надам се да ће се спречити друге трагедије, да ће тај пут коначно да се среди, јер тамо живе људи, старци, деца - каже нам Љиљана, која је са најближима сахранила супруга у суботу.

Умрлица залепљена испред породичне куће у Крушевцу Фото С. Бабовић

Мештанин Мутара Радован Спасић (75) сведочи да је кобног дана само чуо јак звук, попут пуцња.

-Људи причају да је трактор некако избацио из брзине, знам само да сам потрчао и одмах ми је било јасно да је Драган страдао- прича за “Новости” Спасић,који је био један од потписника иницијативе за срећивање пута.-Ту је био још један наш пријатељ, али не на трактору. Тачно би била два мртва. Позвао сам хитну, полицију. Није било више помоћи.И од трактора ништа није остало. Покушавали смо да решимо тај проблем с путем, али никако. Ја сам своју покојну супругу за живота, колицима носио цело то парче пута до таксија. Имала је шећер, била је много болесна. Не могу да верујем да данас у овом времену не може да се среди неких 200, 250 метара пута.

Комшија Радован Спасић из Мутара први притрчао месту несреће Фото Приватна архива

Спасић наводи да мештани нису тражили асфалтирање, већ само бољи прилаз кућама. Траже да се среде рупе, ублажи кривина.

-Људи су молили да се хитно изради нова траса пута кроз Мутару и да се прочисти пољски пут Поље-Стенице-Ливадак-каже за “Новости” Марко Ракић, пореклом из тих крајева, где данас редовно планинари.- Обраћали су се општини 2016,па ове године. Звао сам и ја. Мештани кажу да је клизиште пре више од 30 година узгрозило постојећи пут у близини потока, да има велики успон, са три опасне кривине, да је зими и за време киша непроходан. Тешко долазе санитети. Ту живи доста старих, њима је потребна помоћ.

Прочитајте још - ТРАГЕДИЈА У БОГАТИЋУ: Погинуо младић (28) док се враћао с њиве дувана

ОПШТИНА

У општини Брус су нас упутили да им пошаљемо захтев за достављање информација од јавног значаја, како би одговорили на питање да ли им је у плану сређивање опасног пута.Усмено су нам само кратко предочили да максимално сређују путеве,да је општина велике површине и да су углавном сви путеви проходни осим када падне киша.

Дрва остала поред опасног пута кроз Мутару, село Горњи Левићи Фото Приватна архива

ТРПИ И ПОЉОПРИВРЕДА

У једној од иницијатива за сређивање путне инфраструктуре у Горњим Левићима, у које су “Новости” имале увид, наводи се и да су мештани приморани да иду преко Блажева, а да због лошег пута и прилаза кућама и имању, пољопривредне производе морају да нуде за откуп у Куршумлији по неповољним ценама, јер до Бруса не могу да их транспортују.