ПРЕШЕВО - Антички предмети стари више од две хиљаде година откривени су на граничном прелазу Прешево у аутомобилу који је возио Македонац, саопштила је Управа царина.


Случај је откривен 17. септембра када су дежурни цариник и полицајац на улазу у земљу детаљно прегледали аутомобил италијанских регистарских ознака којим је управљао 54-годишњи македонски држављанин.


На задњем седишту, у путној торби са личним стварима, откривено је седам камених предмета археолошке вредности. Реч је о пет предмета од жуто-браон ћилибара и два мермерна предмета са стилизованим представама жене, мушкарца и коња изведених у техници дубореза, као и једне камене посуде у облику вазе.


Већина фигура тежи између 300 и 400 грама, док је највећа изразито стилизована представа главе и попрсја мушкарца са наглашеним деловима (очи, нос, уста, коса и груди) тешка 2,5 килограма.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: На нишком аеродрому заплењена гардероба вредна пола милиона


Возач је службеницима рекао да је предмете добио од свог пријатеља, који их је открио у близини Струмице и да је имао намеру да их однесе у Италију где живи како би красили његов дом.


С обзиром да се ради о античким предметима чију старост и вредност је могуће утврдити само стручном експертизом, консултовано је Одељење за археологију Народног музеја у Врању, које је потврдило да је реч о предметима из хеленистичке ере старим око 2.500 година.


Пошто се ради о страном држављанину, Прекршајни суд у Прешеву је у хитном поступку донео одлуку да путник који је покушао да прокријумчари антиквитетне предмете буде кажњен новчаном казном, а како вредност прекршаја превазилази трећину вредности возила у коме су предмети пронађени, задржан је и аутомобил ''голф 3 караван''.


Пресудом је одлучено и да предмети буду трајно одузети и предати Народном музеју у Врању.