У ВЕЛИКОЈ акцији припадника Управе криминалистичке полиције (УКП) МУП Србије и нишке полиције, а у сарадњи са Вишим јавним тужилаштвом у овом граду и полицијом Швајцарске, ухапшен је Игор С. (37) из околине Алексинца. Он је осумњичен да је организовао криминалну групу која је продавала хероин на улицама швајцарског града Сент Гален.

Полиција сумња да је овај мушкарац врбовао најмање четири особе из околине Алексинца и послао их у Швајцарску како би диловали дрогу. Осим њега, полиција је ухапсила и двојицу осумњичених да су припадници ове организоване криминалне групе, Виктора А. (27) и Луку Р. (32).


Pročitajte još - Srpske dilere raskrinkali insajderiПротив двојице дилера из ове екипе, који су ухапшени марта 2017. године у Сент Галену, Димитрија Ђ. (28) и Филипа П. (34) поднета је нова кривична пријава. Они су пре две и по године ухваћени са 1,6 килограма хероина, 970 грама парацетамола и две вагице са траговима опојних дрога.

Њих четворица су, како полиција сумња, по инструкцијама Игора С., у Сент Галену складиштили, размеравали, паковали наркотике. Инспектори су пронашли и запленили око 425 грама марихуане, вагицу са траговима опојних дрога и новац за који се сумња да је стечен продајом наркотика.

- Према оперативним сазнањима, припадницима групе је Игор, пре поласка за Швајцарску, давао инструкције коме у Сент Галену да продају хероин - наводи наш извор близак истрази. - Утврђено је да су имали сталне купце, локалне дилере који су растурали даље. "Шема" је била добро разрађена и Игор је у Швајцарску наизменично слао дилерске двојце. Наводно, прво би ишли, рецимо, Виктор и Лука, а када се они врате у Алексинац, упутио би Димитрија и Филипа. И тако у круг.

Фото Илустрација


Против целе групе је покренута истрага због сумње да су извршили кривично дело неовлашћења производња и стављање у промет опојних дрога. Судија за претходни поступак је, на предлог Вишег јавног тужилаштва у Нишу, свој тројици одредио притвор до 30 дана. Димитрије Ђ. и Филип П., који су "пали" у Швајцарској, у тој земљи су осуђени су на затворске казне.

Српска полиција није се први пут сусрела са нарко-босовима који из наше земље организују дилерске мреже у Европи. Крајем прошле године оперативци МУП Србије су на готово идентичан начин разбили мрежу уличних препродаваца у Бечу и Аустрији. Тада су ухапшени Зоран Н. и његова тада трудна девојка Јована С., као и Марио К. Они су били означени као организатори велике групе дилера хероина која је растурала опасне наркотике по аустријској престоници.

Фото Илустрација


Тада је у акцији Службе за борбу против организованог криминала (СБПОК) УКП МУП Србије и аустријске полиције, у Београду ухапшено троје организатора шверца и дистрибуције хероина.

- Они су месецима растурали хероин по Бечу, преко својих дилера, које су слали из Србије - наводи наш саговорник. - У сваком тренутку имали су најмање десетак растурача наркотика на улици. Екипа ових дилера би се мењала на три месеца како им полиција не би ушла у траг. Постоје оперативни подаци да су на сличан начин организовали уличну мрежу и у још неким градовима Европе.Прочитајте још - Српске дилере раскринкали инсајдери


Поред ово троје организатора, тада су лисице стављене и њиховим "радницима" - Александру Ц. (31), Љубомиру К. (28), Филипу И. (21), Марку В. (22), Петру А. (20), Владици П. (18) сви из Београда, те Милану М. (27) и Урошу И. (24) из Шапца, као и Стефану Р. (24) из Ђаковице и Андреју Д. (20) из Смедерева. Сви они ухапшени су у Аустрији.


РЕКОРДНЕ ЗАПЛЕНЕ

У ПОСЛЕДЊА три месеца, захваљујући информацијама српске полиције, у међународним полицијским акцијама заплењено је више десетина тона кокаина. Последња таква заплена догодила се почетком септембра код Азорских острва у Атлантском океану. На једрилици, регистрованој у САД, пронађено је 800 килограма кокаина, а само седам дана касније код Лос Анђелеса је заплењено пола тоне ове дроге. У свим овим хапшењима било је и српских држављана, а дрогу су набављали од мексичких картела.