БЕОГРАД - Државни секретар МУП-а Биљана Поповић Ивковић изјавила је данас да Министарство унутрашњих послова увелико ради на увођењу нове мере заштите жртава породичног насиља путем система наруквица за жртве и починиоце, како би полиција још ефикасније могла да реагује у случају да дође до кршења мере забране приласка.

Она је у изјави за Тањуг нагласила и да поред мера које преузима МУП, жели да охрабри целокупно друштво да не ћути о овом проблему, већ да о њему говори и да му се, како је поручила, "сви заједно на најбољи могућ начин супротставимо".

"Како би жртве биле што сигурније, МУП, у сарадњи са организацијом „УН Wомен“ и уз финансијску подршку Краљевине Норвешке, већ спроводи пројекат „Унапређење безбедности жена у Србији“ да би се капацитети полиције и других државних органа унапредили", рекла је Поповић Ивковић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ОВО СУ ДЕСАНКА И ЊЕН БИВШИ МУЖ КОЈИ ЈУ ЈЕ ЗВЕРСКИ УБИО: Петар је несрећну жену избо ножем на аутобуској станици у Панчеву

Она је прецизирала да је највећа пажња посвећена управо увођењу система наруквица које би биле повезане са полицијским управама и станицама, како би жртве могле брзо да сигнализирају да се налазе у опасности и како би полиција одмах реаговала. "Управо увођењем оваквог система показујемо да проблему насиља прилазимо на веома озбиљан и конкретан начин", истакла је она.

Поповић Ивковић је рекла да се морају на све могуће начине заштити пре свега жене, које су најрањивији део нашег друштва, као и да се увек осуди насиље које задире у све поре нашег друштва.

"Због тога борба против насиља мора бити системска, мора да се заснива на доброј превенцији и на применама нових метода у самом приступу овом проблему, јер само тако можемо очекивати успех који има за циљ очување оног најдрагоценијег, а то је људски живот", истакла је Поповић Ивковић.

Подсетила је да је одмах након усвајања Закона о спречавању насиља у породици, који се примењује од јуна 2017. године, полиција преузела већу одговорност, добијањем нових овлашћења.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - УЖАС У ПОШТИ У КУЧЕВУ: Мушкарац убо ножем у врат бившу партнерку!

Од увођења закона до данас полиција је изрекла око 55.000 хитних мера, како привременог удаљења насилника из стана, тако и забране приласка и контактирања са жртвом.

"Такође, у оквиру нашег Оперативног центра отворена је бесплатна телефонска линија 0800 100 600 која је доступна 24 часа, где се пријављује насиље у породици на нивоу целе Републике Србије. Свако ко је упознат у свом окружењу са неким породичним насиљем може да пријави догађај и анонимно", напоменула је Поповић Ивковић.