У ВЕЛИКОЈ акцији МУП Србије организованој у целој земљи, до сада је ухапшено више од 150 особа осумњичених за најтежа кривична дела. Полиција је кренула у прави рат са припадницима разних кланова и опасним криминалцима, а акција још траје.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ПОСЛЕ ВЕЛИКЕ АКЦИЈЕ ПОЛИЦИЈЕ: Ово су лидери подземља који су ухапшени

Министар полиције Небојша Стефановић је у петак на ванредној конференцији за медије рекао да је реч о превентивној акцији и да је посебан нагласак стављен на сузбијање најтежих облика криминала, односно на особе које се сумњиче за убиства, покушаје убиства и трговину наркотицима.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ВЕЛИКА АКЦИЈА МУП: Ухапшене десетине припадника подземља!

- Није лако наћи доказе, али држава ће се потрудити да прикупи материјалне доказе како би ови случајеви добили и свој судски епилог. Претреси и даље трају - поручио је Стефановић.

ПЛАСТИЧНИ КЛОНОВИ ЧАУРА НИСУ ДОВОЉАН ДОКАЗ Министар унутрашњих послова је рекао да чауре које је Београд, после убиства Оливера Ивановића, добио из Приштине нису оригиналне већ пластични клонови и да су, према мишљењу експерата, недовољно добри докази да би се утврдило из којег је оружја пуцано. - Не желећи да улазим у детаље.... ми нисмо добили оргиналне чауре, већ пластичне клонове. Да ли су то веродостојни клонови, да ли је то довољно, поуздано, ко то зна? Ми смо инсистрали да добијемо оно што је било на лицу места, да бисмо отклонили сумњу у то из којег је оружја пуцано - рекао је Стефановић.

Он је напоменуо да држава неће стати на томе када је реч о онима који се баве најтежим кривичним делима, посебно трговином наркотицима којом финансирају даље учешће у организованом криминалу. Такође, посебан ударац ће бити задат и свима који се баве насиљем, који се сумњиче за убиства, покушаје убистава и наношење тешких телесних повреда.

- Стална акција ће бити да се не би дозволило да ти људи буду мирни и да се на било који начин осећају безбедним - поручио је министар полиције.

Иза решетака су се нашли Небојша Стојковић Стојке, некадашњи вођа "раковичког клана", Миљан Вуковић кум Жељка Ражнатовића Аркана, Веселин Веско Вукотић, Владимир Јовановић Јапанац, Владимир Каран, Љубиша Линдо звани Чомбе, Звонко Матеовић, некадашњи Арканов телохранитељ, Зоран Хаџи Јовановић, звани Тебра, Зоран Тешић, Петар Гузијан...

У суботу ће се знати нешто више о тачним разлозима због којих су приведени и зашто им је одређено задржавање до 48 сати. Сви они су, према незваничним сазнањима и оперативним индицијама, били повезивани са једним од два зараћена црногорска клана.

- Србија неће бити место за кланове ни из Црне Горе ни из Босне и због тога је важна сарадња са другим полицијама у региону - поручио је министар.

РУЊИ ОПЕТ ЛИСИЦЕ МИЛОШ Ниловић са Вождовца, звани Руњо, поново је ухапшен. Због његовог привођења је за 1. март одложено суђење у Вишем суду у Београду. Оптужен је за недозвољено држање оружја. Руњи су лисице стављене 2017. у ресторану "Дурмитор" и тада су објављени оперативни полицијски подаци да је реч о човеку блиском "шкаљарском клану" и њиховом сараднику у Београду. Ниловић је ухапшен у протеклу среду, али није објављено због чега.


Небојша Стефановић је одбацио као бесмислене тврдње да су на удару припадници "шкаљарског", али не и "кавачког клана". Он је рекао да су многи чланови обе екипе иза решетака, у Црној Гори, у Србији или у Европи.

- Више се хапсе припадници "шкаљарског клана" јер је његових припадника и више, а и њихово деловање је на територији наше земље интензивније - рекао је министар српске полиције.

- Не интересује нас ко припада ком клану. Похапсићемо све криминалце.

Он је истакао да држава једнако гони све, из "шкаљарског" и "кавачког", али и из других кланова. Поручио је да жели озбиљнију и оштрију борбу против криминала и да полиција постигне најбоље резултате у Европи, али је и додао да је за то потребна и подршка друштва и медија.


МИНИСТАРКА ПРАВДЕ НЕЛА КУБУРОВИЋ: КАЗНЕНУ ПОЛИТИКУ ТРЕБА ПООШТРИТИ

МИНИСТАРКА правде Нела Кубуровић најавила је да ће на данашњој седници Савета за националну безбедност предложити реформске кораке како би била пооштрена блага казнена политика у Србији.

- Анализа је показала да, иако смо покушали да Кривичним закоником пропишемо високе казне за одређена кривична дела, судови су у великом броју и у већини случајева давали условне осуде за насилничко понашање или за неовлашћену производњу и стављање у промет опојне дроге. Готово 60 одсто осуђених лица добило је условне осуде - рекла је Кубуровићева.

Она је оценила да то показује потребе да се мења Кривични законик и преиспитају кривична дела и прописане казне.

- Имамо велики број кривичних пријава које не прати велики број оптужница. А велики број оптужница се не заврши осуђујућим пресудама. Реформе треба да доведу до оптужница које ће се завршити осуђујућим пресудама- навела је министарка.

ЕВО КО ЈЕ МЕЂУ УХАПШЕНИМА:

Небојша Стојковић Стојке: Преживео атентат у Шпанији

Јавности је најпознатији као вођа озлоглашене "раковичке групе" познате по бруталности у разрачунавању са противницима. О суровости ове екипе сведочи и ликвидација Веселина Веска Божовића, за коју је оптужена група. Стојковић је довођен у везу са незаконитом трговином наркотицима, а оперативна сазнања указују да је последњих година био у веома блиској вези са људима из окружења Луке Бојовића. Покушали су да га убију 2017. у Шпанији, када му је непознати нападач пуцао у главу. Преживео је, вратио се у Београд и наставио са пословима.

Цунеров син никада осуђиван

Петар Гузијан је син Јована Гузијана Цунера, кога су убили припадници "земунског клана". Гузијан млађи је раније хапшен као припадник криминалне групе којој је приписивана трговина дрогом, разбојништва, рекетирање, илегално држање оружја, али није никада осуђиван.

Владимир Јовановић Јапанац "падао" због изнуда, претњи и отмица

Хапшен је досад неколико пута због изнуда, претњи, отмица и изазивање опште опасности. На суђењима је изјављивао да је по занимању писац и да пише књиге. Бела књига МУП Србије (из 2001) наводи га као члана "земунског клана". У поступку за атентат на Вука Драшковића у Будви јуна 2000. утврђено је да су тројица атентатора из ЈСО који су били са Душаном Спасојевићем користили његов стан у Будви. Његов брат по мајци Блажо Ђуровић убијен је у мафијашкој сачекуши марта ове године на Душановцу. За тај злочин оптужени су Немања Иванов и Дарко Весковић Прика.

Фабрика наркотика Милана Зарубице

Љубиша Линдо Чомбе: Нарко-везе са Турском и Бугарском

Према оперативним полицијским подацима један је од главних дилера тешких дрога у Београду. У књизи "Криминалне групе и појединци који се баве организованим криминалом" наводи се да дрогу набавља у Турској и Бугарској, одакле организује транспорт до Београда. Доводио се у везу са групом Милана Зарубице и илегалном производњом великих количина синтетичких дрога.

Зоран Хаџи Јовановић: Кријумчарио 203 кг кокаина

Зоран Хаџи Јовановић, звани Тебра, осуђивани је нарко-дилер и један је од безбедносно интересантних особа које су на радару МУП. Добро је познат српским, али и европским полицијама и судовима. Осуђен је у Белгији 2008. на пет година затвора приликом покушаја кријумчарења 203 килограма кокаина преко луке у Антверпену. У Србији му је у току суђење због организовања међународне криминалне групе, која је кријумчарила кокаин из Јужне Америке у западну Европу - Холандију, Белгију, Немачку и Шпанију. Јовановић је ухапшен у мају 2013. у међународној акцији "Арка", којом је координирао Европол и у којој су чланови његове групе ухапшени у синхронизованим акцијама у Србији, Босни и Херцеговини, Хрватској, Црној Гори и Холандији.

Веселин Вукотић крив за убиство поморца код Котора

ВЕСЕЛИН Вукотић звани Веско довођен је у везу са четири убиства, а двапут је осуђиван у одсуству. Оптуживан је за убиство Енвера Хадрија, косовског активисте, који је убијен на семафору у Бриселу 1990. У одсуству је осуђен у Црној Гори на 20 година затвора због убиства поморца Душка Бошковића у кафићу "Флеш" у Прчњу код Котора.

Оптужени за убиство Аркана у хотелу

УБИСТВО У "ИНТЕКОНТИНЕНТАЛУ": ХИЦИ У УБИЦУ РАЖНАТОВИЋА

ЗВОНКО Матеовић је човек који је бранећи смртно рањеног Жељка Ражнатовића пуцао и тешко ранио Аркановог убицу - Добросава Гаврића. Почетком 2004. године у Сремској улици, у центру Београда у кафићу "Визард", убијен је Звонков рођени брат Далибор. Убица му је пришао и из непосредне близине испалио хитац у главу. Само неколико минута пре тога Далибор је седео са братом. Оперативни подаци су говорили да је убица грешком заменио мету. Хапшен је неколико пута због разних кривичних дела.

НАПАД НА САНДУЛОВИЋА: ОСЛОБОЂЕН ОПТУЖБИ

ЗОРАНУ Тешићу се судило са још неколицином оптужених, због покушаја убиства Николе Сандуловића. Он је пре неколико дана одлуком Апелационог суда, правоснажно ослобођен те оптужбе.

ВЕЗЕ СА ПРОДАЈОМ НАРКОТИКА: ТЕШКО ПОВРЕЂЕН У ЕКСПЛОЗИЈИ БОМБЕ

ВЛАДИМИР Каран се, такође, доводио у везу са препродајом наркотика. Преживео је мафијашку сачекушу али је тешко повређен у експлозији бомбе постављене испод његовог џипа БМВ X5 на Бановом брду 2015. године. Познат је по неовлашћеној трговини наркотицима, али и по другим тешким кривичним делима.