Већина нас је навикла да "гугла" одговоре на различита питања - од рецепата до лекарских савета и онлајн банкарства. Ипак, мноштво људи заборавља да је Гугл тек онлајн платформа где проналазимо странице које нуде информацију по коју смо дошли. Гугл нема свој властити садржај па оно што тражите не мора нужно дати тачан одговор или информацију.

Gadgets Now открива неколико ствари које никада не би требало да претражујете на Гуглу, преноси Н1.

АДРЕСЕ ЗА ОНЛAJН БАНКАРСТВО

На Гуглу постоји мноштво лажних страница за онлајн банкарство. Савет је да не “гуглате” адресу директно у претраживач, већ да запамтите њихову тачну адресу. Увек упишите званични УРЛ портала да приступите страни и да останете у безбедној зони. У супротном, вероватноћа крађе лозинке и личних података је већа, јер постоје оне измишљене странице које изгледају баш као странице ваше банке.

БРОЈЕВИ КОМПАНИЈА

Једна од најпопуларнијих онлајн превара је објављивање лажних страница компанија и контакт бројева корисничке службе.

ЛЕКОВИ И СИМПТОМИ БОЛЕСТИ

Гугл дефинитивно није право место за тражење одговарајућих лекова. “Gadgets” саветује да се, ипак, обратите правом доктору и не ослањате се на информације с Гугла о потенцијалним болестима. Такође је врло опасно да се купују лекови на основу сопствене процене.

МЕДИЦИНСКИ САВЕТИ И ЛЕЧЕЊЕ

Као и у случају лекова, ако сте болесни, идите код доктора. Чак и за дијету. Тело сваког човека је јединствено и врло је тешко, а у много случајева и штетно по здравље, приклонити се некој екстра дијети или прехрамбеним саветима које сте “изгуглали”.

ФИНАНСИЈСКИ САВЕТИ

Гугл није идеално место за тражење савета или водича за личне финансије и потенцијална улагања у деонице. Баш као што је здравље, и финансије су јединствене, и не постоји неки магични финансијски план инвестиција због којег ћете се обогатити у кратком времену.

ВЛАДИНА WEB СТРАНА

Владине мрежне стране на којима се информишете о порезима, болничким услугама и слично, примарне су мете онлајн превара. С обзиром да је тешко утврдити која web страница оригинална, увек се качите директно на странице министарстава, владе и државне управе.

ДРУШТВЕНЕ МРЕЖЕ

Можда звучи необично, али за друштвене мреже увек је препоручљиво директно спајање укуцавањем њихове адресе. Ако тражите страницу преко Гугла, могуће је да ћете забуном ући у неку лажну и “насести” на онлајн превару.

Е-РЕКЛАМЕ

Лажне мрежне стране које нуде тзв. е-рекламе створиле су праву најезду на претраживачу Гугла. Реч је о још једној типичној превари где се људи “навлаче” атрактивним ценама па кликћу на злонамерне странице које затим могу да украду податке о интернет банкарству.

БЕСПЛАТНИ АНТИВИРУСИ

Gadgets саветује да не тражите програме за бесплатне антивирусе на Гуглу. Наводе да постоји мноштво лажних резултата због којих ћете можда и добити вирус, уместо да заштите компјутер или мобилни.

КУПОНИ

За случај да желите купон, немојте да га тражите на Гуглу. Постоји могућност да уђете на лажну страну која може да продаје лажне купоне. Ви ћете бити одушевљени понудом и унети податке, а купон вам неће донети ништа. И још ћете можда остати без корисничког рачуна и новце.

ПОРНОГРАФСКЕ СТРАНИЦЕ

Сви знамо како раде Гуглове рекламе. Шта год тражите на Гуглу, некад вам искочи као реклама на некој другој страници коју посећујете. Немојте зато да "гуглате" порнографске садржаје или нешто друго што би вас могло довести у незгодну ситуацију. Верујемо да не желите да вам искочи некакав предлог Гуглове рекламе наоснову ваше историје претраживања, док сте, например - на послу.

N1info.com