Фејсбук“ је уклонио је три мреже налога, страница и група из Русије које су оријентисане на афричке земље због „страног мешања“, наводи се у саопштењу те компаније.

Данас смо избрисали три мреже налога, страница и група за учествовање у мешању у иностранству... Они су направљени у Русији и били су усмерени на Мадагаскар, Централноафричку Републику, Мозамбик, Демократску Републику Конго, Обалу Слоноваче, Камерун, Судан и Либију“, наводи се у изјави.

Компанија повезује обрисане мреже са руским бизнисменом Евгенијем Пригожином. Како је саопштио „Фејсбук“, то је показала њихова „сопствена истрага“.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Фејсбук угасио стотине налога и страница повезаних с Русијом

У документу се наводи да је реч о брисању 35 налога, 53 странице и седам група на Фејсбуку, као и пет налога на Инстаграму.

Фејсбук“ је такође истакао да су избрисани налози „често дистрибуирали“ материјале Спутњика и телевизије РТ.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -  Fejsbuk kažnjen s pola miliona funti, gigant odustao od žalbe, ali jednu stvar nije hteo da uradi

Руске власти су више пута критиковале политику „Фејсбука“ према Русији. Средином октобра директор те компаније Марк Закерберг оптужио је Русију, Иран и Кину за мешање у америчке изборе 2020. године. „Фејсбук“ је блокирао четири мреже налога, три из Ирана и једну из Русије, мотивишући то као борбу против страног утицаја. Компанија тврди да су циљеви тих мрежа биле Сједињене Америчке Државе, Северна Африка и Латинска Америка.


sputniknews.com