Руска влада се припрема да поновно тестира сопствену верзију интернета, изоловану од других мрежа и нација, чије би тестирање требало да почне у новембру, тврде руски медији.

Русија, наиме, како је пренео Б92, жели да се заштити од сајбер напада, због чега су њени стручњаци осмислили систем за заштиту сопствених рачунарских система, који омогућава Русима да функционишу онлине и без приступа World Wide Webu.

Критичари, међутим, поручују да је то само један од начина на који Русија жели да изолује своје грађане од света око себе и његових утицаја.

Русија је и раније најављивала да планира тестирање сопственог интернета. Оно је фебруару ове године било најављено, али се није догодило.

Према информацијама портала D-Russia, тестирање изолованости мреже почеће после 1. новембра и понављаће се најмање једанпут годишње.

Верује се да руска влада на зависност од ИТ сектора са Запада гледа као на сопствену слабост, коју друге нације могу да искористе против Русије.

Изолацију руске интернет инфраструктуре, која се често назива РуНет, прати и легислатива која ограничава грађанима Русије приступ одређеним интернет страницама.

Неке од интернет страница и апликација којима руски грађани имају ограничен приступ су пословна друштвена мрежа ЛинкедИн, апликација Телеграм и апликација Зелло.

Руска влада је у јуну запретила блокирањем девет највећих пружалаца ВПН услуга, који су одбили да спроводе политику државне цензуре.

Амерички стручњаци тврде да је сада јасно да Русија заиста жели да измени своје системе како би интернет унутар Русије могао да се "искључи" са глобалног интернета.