Народна банка Србије поздравила jе почетак пружања услуге "Google merchant account“ у Србији, који омогућава да крене продаја дигиталних производа домаћих програмера у продавници "Google Play Store".

Увођењем ове услуге за нашу земљу, домаћим програмерима омогућено је да се на "Google Play Store" платформи региструју као "Трговци“, тј. да отворе "Google merchant account“ путем кога би на тој платформи продавали своје дигиталне производе и апликације, као и одређене додатне садржаје у оквиру тих апликација, на пример додатке за игрице и слично, саопштила је НБС.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Корисници интернета у Србији све чешћа мета хакерских напада

Централна банка подсећа на свој допринос увођењу наведене услуге, тиме што је по обраћању заступника компаније Google одмах размотрила платни аспект овог пословног модела и пронашла одговарајуће решење за пренос новчаних средстава између купаца и продаваца на платформи, које је у складу с прописима Србије и устаљеним моделом пословања компаније Google од које је једино зависио почетак омогућавања тих услуга.

НБС је на тај начин, како се наводи, још једном подржала рад домаћих програмера и њихов приступ светском тржишту, као и развој ИТ сектора у нашој земљи у целини.

"Имајући наведено у виду, позивамо домаће програмере и ИТ заједницу да путем ''Google Play Store'' платформе понуде своје производе и остваре профитабилан приступ светском тржишту дигиталних садржаја", поручују из НБС.