СВИМА нам се догодило барем једном да нам се изненада на телефону или таблету испразнила батерија, а кабл за пуњење нам је остао код куће.

У таквим ситуацијама сви посежемо за очајничким мерама и на све стране покушавамо да дођемо до другог пуњача како бисмо одржали батерију телефона у животу.

Прочитајте још: Глупљи смо чим угледамо паметни телефон

Вероватно мислите да туђим пуњачем свом уређају не правите никакву штету, али ако позајмите пуњач, рецимо од другог путника с аеродрома или од службеника рецепције вашег хотела то може бити јако опасно, кажу стручњаци за безбедност.

- Постоје одређене ствари које у животу не позајмљујете, тврди Чарлс Хендерсон из ИБМ-а.

Хендерсон води тим хакера које клијенти ангажују да упадају у њихове компјутерске системе како би открили све рањивости.

Прочитајте још: Хакери "пецају" са лажних адреса

А како су сајберхакери открили како да заразе каблове за пуњење малвареом који са даљине може да преузме компјутер, Хендерсонов тим понекада користи посебан трик како би своје клијенте научио да имају мање поверења у туђе каблове за пуњење.

- Можда ћемо некоме послати кул кабл за пуњење поштом. Можда ћемо га брендирати логоом неког од партнера компаније који су наведени на њеном сајту. И онда чекамо да видимо да ли ће га та особа искористити - објашњава.

А последице могу да буду кобне.

Прошле недеље на конференцији за хаковање DEF CON у Лас Вегасу, једна хакер је показао модификовани кабл за ајфон.

Након што је уз помоћ кабла повезао iPod и Mac компјутер, могоа је да са даљине да преузм екомпјутер.

А после свега је без проблема могао да обрише сваки траг упада.

Ови каблови се продају по цени од 200 долара, али на сву срећу, још нису превише распрострањени.

Али то не значли да ствари врло брзо могу да се промене.

Ова технологија је мала и јефтина, и зато може да се представи да изгледа као обичан кабл, али и даље има капацитет да зарази компјутер малваром.

Ипак, Хендесон верује да су трентуно најопасније ствари каблови за пуњење на УСБ јавним пуњачима, тачније, УСБ портови на тим станицама за пуњење.

Због тога саветује свима да пазе у шта утачињу своје уређаје јер је дељење каблова попут дељења лозинке.

(Telegraf.rs)