ПЕКИНГ - Кинеска компанија ''Хуавеј'' је отворена за могућност продаје 5Г чипова свом највећем конкуренту ''Еплу'', што, како оцењује ЦНБЦ, означава важну прекретницу у размишљању кинеског технолошког дива о сопственој интелектуалној својини.

За сада се 5Г чипови користе искључиво у уређајима ''Хуавеја'', али би се то сада могло променити, судећи према речима оснивача и извршног директора ''Хуавеја'' Рена Џенгфеја.

"Отворени смо у том смислу", рекао је Рен у интервјуу за ЦНБЦ, што значи да компанија разматра продају 5Г чипова ''Еплу''.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Кинеска доминација: Ово су тренутно најбржи Андроид телефони на свету

ЦНБЦ наводи да није баш извесно да ли би ''Епл'' прихватио ''Хуавејов'' процесор познатији као "кирин 980" јер већ поседује сопствени, али оцењује да би ту америчку компанију могли занимати 5Г чипови.

''Епл'' до сада није развио уређаје који су способни подржати 5Г технологију. Компанија је досад користила модеме Калкома и Интела за ајфон.

''Хуавеј'' је водећи светски произвођач опреме за нову 5Г генерацију мобилних мрежа, али је на Западу наишао на отпор због страха од могућег приступа Пекинга виталној инфраструктури и поверљивим подацима.