СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да ће Република Српска иницирати формирање фонда за прикупљање новца за тужбе против високих представника који су, обављајући ту функцију, између осталог, кршили Устав и Дејтонски споразум.

- Једино нам преостаје да их тужимо у њиховим земљама, јер Српска нема капацитет да покреће спорове на међународним судовима - рекао је Додик. - Ипак, можемо да их приватно тужимо.

Он је додао да је Скупштина на седници реферисала на упорно кршење Дејтонског споразума и да је одбацила неуставна бонска овлашћења која су користили високи представници у БиХ и тиме утицали на политички систем у БиХ.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Одлука Скупштине РС: ОХР мора отићи


- Тражимо да разговарамо са Федерацијом БиХ и другим конститутивним народима о томе како реаговати на кршење Устава и Дејтонског споразума - истакао је Милорад Додик. - Раније је наше супротстављање поменутим овлашћењима била јерес, али сада су створени услови да кажемо јасно да не можемо живети у условима превара, наметања закона, кршења Устава и међународног права и подметања високог представника.

Он је нагласио да је бивши високи представник Педи Ешдаун, који је преминуо, нанео много зла у том смислу.

- Последице његовог деловања морају бити отклоњене, јер не можемо да томе дамо легитимитет, што је и била једна од основних идеја посебне седнице парламента - навео је Додик.

Српски члан Председништва БиХ је изразио жаљење што и опозиција није учествовала у завршном креирању закључака посебне седнице, иако им је то нуђено.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Додик: САД су биле за референдум о независности Српске


- Запрепашћује да Српска демократска странка (СДС) није подржала одлуку у којој се наводи да Народна скупштина задужује Владу да ускоро донесе закон и рехабилитује све жртве неуставног понашања високих представника у БиХ - навео је Додик, који је и лидер владајућег Савеза независних социјалдемократа (СНСД). - То говорим имајући у виду да је највише таквих жртава, које су неосновано кажњаване и које су остајале и без посла, било управо из те партије.


Он је оценио да су на посебној седници донесени важни закључци, и још једном позвао опозицију у Српској на заједничко деловање.


АНП СКИНУТ СА ДНЕВНОГ РЕДА

САВЕТ министара БиХ на јуче одржаној седници није расправљао о Годишњем националном плану за НАТО (АНП), потврдио је након седнице Мирко Шаровић, министар спољне трговине и економских односа БиХ. Каже да су поједини министри хтели да ова тачка буде на дневном реду, међутим, одлучено је да се ипак скине.