У бошњачком политичком корпусу у току је припрема још једног напада на Републику Српску, који је планиран да се спроведе у дело већ крајем године.

- Циљ је усвајање резолуције у америчком Конгресу којом би се осудила Република Српска за наводну дискриминацију Бошњака, а матрица је иста попут недавно усвојене резолуције против Турске, везане за геноцид над Јерменима - каже за "Новости" Предраг Ћеранић, декан Факултета безбедносних наука у Бањалуци.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:Додик: Мигранти су све више као колонисти

- Скорашња вест да је Рамиз Салкић, потпредседник РС, основао савет од 44 члана иде овоме у прилог - истиче Ћеранић. -Чета саветника састављена од познатих историчара и у медијима често присутних правника, практично цео "Клуб 99" из Сарајева, треба да поткрепи Салкићеву јавно изнесену тезу о дискриминацији Бошњака у Српској, али и да докаже кршење мањинских права, наравно, опет у "мањем бх. ентитету", како у Сарајеву воле да називају другу половину БиХ.

Он даље каже да Салкићеви саветници имају везе са бројним "тинк-танковима" и научним институтима у Вашингтону, а задатак им је да у америчком Конгресу излобирају резолуцију против Републике Српске.

- Бошњачка дијаспора неуморно ради како би се против Српске изгласала резолуција, а лобисти су усмерени према државном секретару САД, Мајклу Помпеу, од којег очекују да након расправе у Конгресу, уважи захтеве Бошњака и план да се уз Косово, и БиХ "упакује" у америчке мере предвиђене за Балкан - наводи за "Новости" Предраг Ћеранић. - Рамиз Салкић од свог саветничког тима тражи да све припреме за његово сведочење пред Конгресом, као и да створе неопходну атмосферу у јавности за овај наступ.

Ћеранић каже да се, на једној страни, на терену спроводи план за амерички Конгрес, а истовремено, Бакир Изетбеговић веома вешто спроводи тактику оца Алије: "Са Србима треба полако, некога поткупити, некоме запретити."

- Управо због тога, Изетбеговић повремено даје изјаве како очекује да се ускоро формира Савет министара БиХ и да "ако је воља српског народа да се не иде у НАТО, БиХ у НАТО неће ни ићи" - истиче наш саговорник. - Све ово је део плана да се Републици Српској "замажу очи".


САЛКИЋ "БЕЗ ТОНА"

Вечерње новости су покушале да контактирају и Рамиза Салкића, како би нам дао одговор на питање да ли се спрема за наступ пред Конгресом у САД, али он није одговарао на наше позиве.