ОПШТИНА Равно у Федерација БиХ 2006. године је прихватила да плати одштету у висини од 30.000 марака породици Милићевић из села Запланик, код Иванице, јер им је бесправно скинут камен са породичне куће коју су желели да обнове. Међутим, ни након 13 година Милићевићи нису добили новац.

Прочитајте још: Душан сведочи о лепоти живота на дедовини: Одабрао миран живот на селу, ево шта поручује другима

Милорад Милићевић 2003. године одлучио је да обнови своје имање у селу Запланик, али је недуго затим по налогу Општине Равно скинут камен са његове куће, чији је сувласник и Неђо Шкеро. То је признао и начелник Општине Андрија Шимуновић 2006. године и потписао да ће вратити камен и обновити кућу. Међутим, то се није догодило, а нагодбом на Суду у Чапљини, Општина Равно прихватила је да плати одштету од 30.000 КМ, што након 13 година такође није урађено.

- На састанку који је организовао ОХР, начелник Општине Равно признао је да је камен скинут, прихватио одштету, али од тада у ствари почињу разни процеси. Суд је то више пута решио у нашу корист, чак предлагао да наплатимо тако што ћемо општински аутомобили и камион продат, а ми то нисмо прихватили. Сада је то неизводљиво, јер наводно Општина Равно нема рачун на којем има новца. У међувремену Неђо Шкеро је умро, и ту су уложили жалбу, да би 2018. донео пресуду да се изврши наплата. Али, ни данас ништа од тога - рекао је Милорад Милићевић.

Прочитајте још: Бивши директор "Романије" под истрагом: Оштетио фирму за више од 100.000 КМ јер је фаворизовао фирме свог сина и супруге?!

Њгов син Илија Милићевић сматра да се намерно одуговлачи у овом случају.

- Ја сам уверен да је то са неком намером урађено. Сигуран сам да је неко извукао корист од тога, а видите на чију штету - истакао је Илија Милићевић.

НА РАЧУНУ НЕМА ПАРА МИЛОРАД Милићевић каже да им је речено да им се не исплаћује одштета од 30.000 марака, која је уз камата знатно већа, јер наводно на рачуну Општине Равно нема новца. - Тако нам је речено, мада сматрам да се ради о само једном од рачуна те општине и да на осталим има новца. Колике су камате стварно не знам, али ради се о дугогодишњем процесу - истакао је Милорад.

Породица Милићевић избегла је из Дубровника у Црну Гору, а и у том хрватском граду остали су без стана. Милорад као пензионер нема новца да сам обнови имање у селу које је потпуно напуштено, али које га годинама вуче да му се врати.

- Нисам у могућности да властитим средствима обновим кућу. Ту сам одрастао, из те куће сам се одшколовао, а имам велику жељу да се вратим у Заплиник јер ме вежу посебне емоције - додао је Милорад.

Начелник Општине Равно Андрија Шимуновић није се јављао на позиве, а у његовој канцеларији рекли су нам да је на путу. Председник Скупштине Перо Средановић није желео да коментарише овај случај, док је координатор за Месну заједницу Иваница, у Општини Равно, којој припада село Запланик, Данило Мандегања истакао да он лично није упознат са целим случајем.

- Према информацијама које сам добио од начелника Општине Равно донета је пресуда, на коју је уложена жалбу и тај предмет још увек није решен - рекао је Мандегања.